SinkabergHansen vil la all sjøsatt fisk stå skjermet i løpet av neste år

Nyheter
0

Ved å senke laksen 30 meter under vannoverflata, har SinkabergHansen oppnådd en betydelig reduksjon i lusenivåene. Metoden, kjent som dyp drift, har også ført til mindre stress for fisken og bedre dyrevelferd.

I 2022 kunne selskapet slakte ut femkilos fisk som hadde stått i dypet i 450 dager – helt ubehandlet. Startskuddet gikk fire år tidligere gjennom Atlantis Subsea Farming – et prosjekt SinkabergHansen hadde sammen AKVA Group og Egersund Net.

Kunnskap og erfaringa SinkabergHansen har opparbeidet seg i løpet av det siste tiåret har nå ført til et vedtak internt om at all sjøsatt fisk i løpet av 2025 skal stå skjermet – enten senket i dypet eller via andre løsninger, skriver Namdalsavisa.

– Vi har lagt mye i videreutvikling av dyp drift og ser at denne løsninga gir god effekt. Ei dreining av drifta er dermed helt naturlig – samtidig som vi erkjenner at mer utvikling må til. Vi har ennå ikke funnet alle svar, sier konsernsjef Svein-Gustav Sinkaberg.

– Vi ønsker også å beskytte fisken ved å minimere håndteringa av den. Dette er retninga vi ønsker å bevege oss i, sier han videre.

Flere andre oppdrettere, deriblant Lerøy, satser også på dypdrift og nedsenkbare merder. I høst offentliggjorde Lerøy planene om å bruke nedsenkbare merder for å bøte på sine tidvis betydelige biologiske utfordringer. 20 prosent av fisken i Lerøy skal i løpet av første kvartal benytte den nye skjermingsteknologien.

Ifølge selskapet bruker de nå over 300 millioner kroner på tiltak som kan holde lus borte fra fisken. Det skjer enten ved å montere skjørt rundt merder, eller senke merdene til under lusebeltet.