– Oppdrettsnæringen har ikke vært flink nok med samfunnet

Nyheter
704

Men miljø- og samfunnskontakt Kjetil Hestad vil at familieselskapet skal vokse enda mer.
– Et eventyr– Firma som ikke vokser flater ut og stagnerer. Vi bruker mye tid på å finne gode arealer i kommunenes arealplaner sånn at vi er skodd for fremtiden, sier han til Sysla.

Selv deler han tiden sin mellom Tombre Fiskeanlegg og Lingalaks, en jobb han fikk i februar i år. Tidligere har han vært ordfører i Tysnes kommune. Nå bruker han tiden sin på å overbevise politikere, lokalbefolkning og andre om hvor viktig havbruksnæringen er.

– Dette er historien om et eventyr. Folk her har vært bønder, og begynte med laks som en attåtnæring til jordbruket. I dag er Tombre blant de største selskapene i Fusa og produserer laks fra Sogn i nord til Kvam i sør. De har gått fra to tomme hender til 27 ansatte, sier Hestad.

Klar for debatt

Dagene hans nå er enda travlere enn da han var ordfører.

– Næringen har ikke vært flink nok til å jobbe med samfunnet de er en del av og bidra til en kunnskapsformidling slik at folk forstår hva vi gjør og hvorfor, sier han.

Derfor mener han oppdrettsnæringen har fått et ufortjent dårlig omdømme.

– Vi opplever ofte at folk har mange og sterke meninger om havbruksnæringen. Gode debatter hilser vi velkommen. Vi ønsker å produsere mat på en miljømessig og bærekraftig god måte, og bruker store summer hvert år på å produsere så bærekraftig som mulig. Men enhver næring vil alltid sette fottavtrykk, det gjelder både landbruk og havbruk, sier den tidligere ordføreren.

FAKTA

Tombre Fiskeanlegg

  • Familieeid oppdrettsselskap i Hålandsdalen i Fusa.
  • Har 27 ansatte.
  • Har oppdrettslokaliteter i seks forskjellige kommuner i Sogn og Fjordane og Hordaland: Høyanger, Fedje, Osterøy, Samnanger, Fusa og Kvam.
  • Omsatte i 2015 for rundt 300 millioner kroner. I 2014 var omsetningen rundt 250 millioner kroner, og resultat før skatt 47 millioner.

Lus og rømming

At næringen har sitt å stri med, er han klar over.

– Vi har to store utfordringer vi blir målt på: lakselus og rømming, sier han.

Tombre Fiskeanlegg er derfor med og spleiser på en Thermolicer sammen med andre oppdrettsselskap. Her bades laksen i vann med en temperatur på ca 30 grader som tar livet av lusen. Denne behandlingenkan gi forhøyet dødelighet hos laksen.

– All håndtering av fisken skaper stress. Det er en ny måte å gjøre ting på, og vi lærer hele veien. Vi er veldig fornøyde med den, og vil fortsette å bruke den med full tyngde, sier Hestad.

I tillegg bruker de både rognkjeks og leppefisk mot lakselus.

– Vi er akkurat ferdig med våravlusningen. Etter at vi fikk Thermoliceren har vi ikke brukt kjemisk behandling, sier Hestad.

Interesse fra oljefolk

Selskapet har nylig kjøpt en ny oppdrettlokalitet i Høyanger i Sogn. Den er nå omgjort fra torskeoppdrett til lakseoppdrett, og inngår som en del av eksisterende konsesjon for Tombre Fiskeanlegg. I høst skal den fylles med 1560 tonn fisk, og 2-3 personer skal ansettes.

– Vi ser at endringene i olje og gassbransjen slår inn i havbruksnæringen, og opplever mye større interesse fra denne yrkesgruppen. Det synes jeg er positivt. De vil løfte oppdrettsnæringen med den kompetansen og kunnskapen de har med seg, sier Hestad.

Han har tro på at ny teknologi vil ta havbruksnæringen videre. Tombre har flere av sine lokaliteter i Hardangerfjorden, et område der oppdrettsanleggene ligger tett, der det har vært snakk om å ha flere områder der oppdrettsvirksomhet skal begrenses av hensyn til miljøet.

Stadionbassenget

Kjetil Hestad mener store, lukkede oppdrettsanlegg kan være løsningen i Hardangerfjorden. Tombre Fiskeanlegg vurderer derfor om de skal være med påStadionbassenget, som nylig har søkt regjeringens utviklingstillatelser. Anlegget vil bli like stort som Brann stadion og ha plass til 10.000 tonn laks.

Lingalaks er allerede med.

– Anlegget bør være i fjordsystem uten store bølger, mange steder i Hardanger egner seg svært bra, sier Hestad.

– Men er ikke risikoen stor hvis noe går galt i et sånt sårbart område?

– Anlegget vil ikke bli skalert fullt opp fra dag en. Vi vil ta det gradvis og lære.

Nylig begynte tredje generasjon Tombre i familieselskapet. Hør hva Ole-Kristian Tombre tenker om fremtiden i oppdrettsnæringen i videoen øverst.