– Enorm mulighet for vekst på alle fronter

Nyheter
560

Sanksjonene mot Iran ble opphevet i januar. Denne uken reiste en norsk delegasjon på rundt 100 personer til Teheran for å lære mer om det iranske markedet. På turen ble det etablert kontakter mellom norske eksportører og iranske selskaper som ønsker å importere sjømat og havbruksteknologi fra Norge.

– Jeg har snakket med flere norske selskaper som både har sikret seg intensjonsavtaler og reelle avtaler på både eksport av fisk og teknologi, og faktisk også import fra Iran til Norge. Når en skal bygge nye markeder må en være tålmodig og gå sakte frem. Men om norske selskaper velger å være mer tilstede i Iran vil dette kunne gå fortere, sier fiskeriministeren.

Statsråden fikk god kontakt med iranske myndigheter og den iranske befolkningen på sin reise til Iran. God stemning ble det også da Sandberg kastet jakken og delte ut smaksprøver til kundene på supermarkedkjeden Hyperstar, sammen med Sjømatrådet.

Les også: – Dere er våre venner

Fra Måløy til Iran

I fjor importerte Iran relativt beskjedne 610 tonn sjømat fra Norge til en verdi av 31,5 millioner kroner. Lakseeksportør Sverre Søraa i Coast Seafood på Måløy tror tallene kan bli langt høyere i årene som kommer.

– Hvis iranerne tar de rette grepene vil veksten i landet være stor i årene som kommer. Her er det enorm mulighet for vekst på alle fronter, men mye må på plass før den tid. Infrastrukturen er for eksempel på ingen måte god nok, sier han.

For sjømatnasjonen Norge er det viktig å finne nye markeder som Iran.
– Jobben som gjøres nå med å finne nye markeder er helt essensiell for norsk sjømat. Noen lurer kanskje på hvorfor vi leter etter nye markeder når vi ikke har vekst i produksjonen. Svaret er at vi nå legger grunnlagt for fremtidig vekst. Man kan ikke starte arbeidet med å finne nye markeder når veksten i produksjon kommer, da er vi for sent ute, mener Søraa.

Bak turen til Iran står Norges sjømatråd og Innovasjon Norge, i samarbeid med Nærings- og fiskeridepartementet. I en tid preget av økende proteksjonisme vil markedsadgang stå høyere på agendaen i Sjømatrådet.

– Det er veldig viktig for sjømatnasjonen Norge at vi utvikler nye markeder. Norges sjømatråd jobber nå for å finne nye muligheter i Afrika, Midtøsten, India og Kina. Kunnskap om markedet og god dialog med importører og myndigheter er nøkkelen for å få innpass i nye markeder. Derfor er reiser som denne til Iran meget viktige, sier leder for Nye markeder i Norges sjømatråd, Ingelill Jacobsen, som legger til at Norge til nå i år har eksportert sjømat til 138 nasjoner.

Positivt overrasket over Iran

Under oppholdet har Søraa og de rundt 100 andre deltakerne blant annet deltatt på et næringsseminar og blitt bedre kjent med det iranske markedet gjennom besøk på lokale oppdrettsanlegg og i supermarked, samt gjennomført samtaler med iranske næringslivsaktører.

– Jeg har fått et helt annet bilde av landet enn det som er skapt i media. Vi føler oss veldig godt mottatt, det er et fantastisk åpent og imøtekommende folk. De er også nysgjerrige på oss og vil vite mer om hva vi har i tilby, sier Søraa.

Han mener det er positivt at norske næringsaktører ser etter forretningsmuligheter i Iran.

– Jeg har tro på at man kan oppnå mye når man kommuniserer og handler med hverandre. Iranerne får et innblikk i våre verdier og måten vi ønsker å gjøre ting på, avslutter Søraa.