Fiskeriminister Per Sandberg (FrP) er i Irans hovedstad Teheran sammen med en rekke norske bedrifter. Her skal de blant annet promotere norsk laks og oppdrettsteknologi.
– Vi har samme visjoner og mål om vekst. La oss shake hands. Dere er våre venner, sa en ifølge VG nesten rørt Sandberg i et møte med den iranske landbruksministeren, Mahmoud Hojjati.
Opphevet sanksjoner
De norske sanksjonene mot Iran ble i stor grad opphevet i januar i år, etter at landet i fjor inngikk avtaler om kontroll og nedbygging av sine atomprogrammer.
Sandberg sa til VG tirsdag morgen at han vil ta opp arbeideres og kvinners rettigheter i sine møter med iranske myndigheter, men ikke andre brudd på menneskerettighetene. Blant annet er ytrings- og pressefrihet sterkt begrenset og homofili ansett som kriminelt i landet.
Ifølge en rapport utarbeidet av Amnesty International ble minst 743 mennesker henrettet i Iran i 2014. Kun Kina overgår Iran i antall henrettelser, går det frem i rapporten. Rapporten viser videre blant annet at Iran henrettet 73 ungdomsforbrytere i perioden mellom 2005 og 2015. Alle var under 18 år da forbrytelsen de ble dømt for fant sted.
Blodstenket historie
Det er et land med en blodstenket historie Norge nå søker å drive forretninger sammen med. Etter revolusjonen i 1979, der sjahen ble styrtet og Ayatollah Khomeini tok makten, ble landet kastet ut i en langvarig krig med nabolandet Irak. Ifølge Wikipedia ble over en million mennesker drept i denne konflikten.
Under sjahen var Persia en av USAs nære allierte i Midt-Østen. Dette ble snudd på hodet da Khomeini-regimet holdt 66 amerikanske diplomater og borgere som gisler i 444 dager fra 1979 til 1981. Utover 80-tallet ble Iran av Vesten ansett som en sponsor av internasjonal terrorisme.
Magnum 44
De diplomatiske forbindelsene mellom Norge og Iran har også vært på frysepunktet lenge.
Forlagsdirektør William Nygaard ble i 1993 utsatt for et attentatforsøk utenfor sitt hjem, da han ble skutt og livstruende skadet etter å ha blitt rammet av tre dumdum-kuler fra en magnum 44 revolver.
Sporene ledet mot Iran. Politiet klarte aldri å finne gjerningsmannen, men det blir antatt at bakgrunnen for attentatet var Aschehougs utgivelse av Salman Rushdies kontroversielle roman Sataniske vers, som utløste en islamistisk fatwa mot forfatteren og bokens oversettere og forleggere.