– Vil prisene gå tilbake mot normalen rundt 60-tallet? Vi tror egentlig ikke det

Nyheter
0

Her er DNBs stalltips for lakseprisen – og håndtering av risikoen knyttet til denne.

Fish Pool og DNB tjuvstarter den store sjømatmessen i Barcelona mandag ettermiddag. Ikke overraskende er det den høytflygende lakseprisen som er det store temaet under et seminar på fem stjerners hotellet Miramar, på en høyde like ved havnen i Barcelona.

Ståle Johansen jobber med risikohåndtering og kontraktstrategi innen valuta, råvarepriser og renter i DNB. Problemstillingen er særlig aktuell med et bakteppe hvor lakseprisen har doblet seg på fire måneder. Fredag ble lakseprisen klokket inn på nær 130 kroner kiloet – skyhøyt over tidligere toppnoteringer.

Dramatisk
– Spørsmålet er hva som skjer heretter? spør Johansen. – Vil prisene gå tilbake mot normalen rundt 60-tallet? Vi tror egentlig ikke det, avslører han.

– Situasjonen er ganske dramatisk på for sluttkundens priser, bemerker han.

Johansen sier han tror «risikoen er på oppsiden», når han ser hvor begrenset med likviditet det er i et marked preget av økende renter og råvarepriser.

– Når selgerne kommer tilbake tror jeg de snakker om «80s», i hvertfall for i år, og det er ganske spesielt.

– Har vi noen som tror 60-tallet til sommeren? spør Johansen retorisk idet han skuer ut over forsamlingen som i stor grad består av kjøpere og selgere av laks, før han selv svarer: – Det tror jeg ikke. Dette er et likviditetsspørsmål.

Sikring
Han bemerker at de store lakseoppdretterne; Mowi, Grieg, Lerøy, SalMar, Bakkafrost og NRS, «hedger» (sikrer – red. anm.) rundt en tredjedel av fiskesalget på kontrakter. Johansen tar derfor til til orde for at investorer bør prissikre sine investeringer i tillegg til eksponeringen i lakseaksjer.

Johansens kollega, lakseanalytiker Alexander Aukner, bemerker at DNB Markets forventer et globalt fall i tilbudet av laks med en prosent i 2022.

Alexander Aukner, DNB Markets. Foto: Aslak Berge

– Vi sliter med å se hvor det vil komme vesentlig produksjonsvekst fra de tradisjonelle lakseproduserende regionene, sier Aukner.

– Vi har landbaserte oppdrettsanlegg, som egentlig skulle tilføre en del laks til markedet, men der har det vært utfordringer med finansiering for flere aktører, samtidig som markedsleder Atlantic Sapphire har slitt med biologiske utfordringer.

Forsiktige
Aukner spår 71 kroner i snitt for lakseprisen i 2022.

– Vi ser allerede nå at dette er på den forsiktige siden. Det kan lett bli ti kroner høyere enn det. Jeg tror også at prisene vil bli ganske robuste også i 2023 og 2024. Det vil komme ned fra dagens nivåer, men spørsmålet er hvor det vil stabilisere seg.

– Lakseprisen er 30-40 prosent høyere enn tidligere all time high. Vi sliter med å oppdatere regnearkene våre raskt nok, faktisk, medgir Aukner.

Det er flere risikoelementer som kan stoppe prisfesten for oppdretterne, sier Aukner, og fremhever særlig skatt, men også kostnadsinflasjon, ny (oppdrettsfiendtlig) president i Chile og eskalerende krig i Ukraina.