Stopper hel laks til Kina

Nyheter
601

– En slik garanti er krevende fordi det også kreves frihet for en variant av ILA-viruset (Infeksiøs lakseanemi) som er lite/ikke sykdomsfremkallende. Denne virusvarianten (HPR0) er det ikke helt uvanlig å finne i europeiske farvann, sier Friede Andersen, seksjonssjef for fiskehelse og fiskevelferd ved Mattilsynets hovedkontor i en pressemelding.

ILA-viruset er beslektet med influensavirus, men er ikke farlig for mennesker.

– Vi er informert om at kravet trer i kraft 10. september og den norske ambassaden i Beijing er informert om at det ikke innvilges en overgangsperiode. Dermed vil varer som følges av attester datert etter 9. september bli avvist. Eksportørene bør derfor holde tett kontakt med sine kinesiske kunder, sier Grethe Bynes, seksjonssjef for eksport og import i Mattilsynet.

Alle andre produkter av laks, det vil si produkter uten hode, gjeller og innvoller kan fremdeles importeres med det gjeldende sertifikatet.

Kinesiske myndigheter ved General Administration of Quality, Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ) hevdet at det ble påvist ILA- viruset i et parti norsk laks i sommer.

Må garantere
På bakgrunn av funnet krever Kina nytt attestasjonsinnhold i helsesertifikatet, hvor Norge blant annet må garantere for at laks med hode kommer fra ILA-fritt område.

Kina begrunner kravet i OIE (Verdens dyrehelseorganisasjon) sitt regelverk. Nylig ble det gjort endringer i retningslinjene for forebygging av spredning av fiskesykdommen ILA. Medlemsland kan stille krav ved import av laks til konsum dersom det anføres risiko for smittbar sykdom, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Mattilsynet kan ikke attestere for kravene fra Kina, siden en variant som ikke er sykdomsfremkallende finnes naturlig i europeiske farvann.

– Mattilsynet svarte i sommer på spørsmål fra AQSIQ med hensyn til deres risikovurdering. Kina har konkludert med at det er stor risk for spredning av ILA til deres fiskebestander, forteller Bynes.

Følge opp saken videre
Mattilsynet har bedt om en fullstendig redegjørelse for risikovurderingen samt sluttrapporten. Samtidig har Mattilsynet bedt om informasjon om krav til andre land som eksporterer laks til Kina.

– Vi vil fortsette dialogen med AQSIQ for å finne en løsning på problemet. Handel av annen fisk og sjømatprodukter, inkludert andre lakseprodukter, vil fortsette som vanlig, understreker Bynes.

Eksportørene bør ha tett dialog med sine samarbeidspartnere i Kina, ved eksport av hel laks med hode.

– Mattilsynet kan ikke nekte utstedelse av attester etter 10. september, men det vil være eksportørenes eget ansvar dersom parti skulle nektes gjennom grensekontroll i Kina, avslutter Bynes.