Står inne for skatten: – Mener det var riktig, det vi gjorde

Nyheter
0

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener at advarslene om massekonkurser var overdrevne.

Snart to år etter at grunnrenteskatten ble varslet, står Vedum på sitt. I et intervju med E24 uttaler han at advarsler om «ran av kysten», «lysene slukkes langs kysten» og «kniv i ryggen mot småbedrifter» var overdrevet.

– Jeg mener det var riktig, det vi gjorde, sier han.

Finansministeren peker på auksjonsrunden i slutten av juni, der det ble kjøpt nye tillatelser til oppdrett av laks, ørret og regnbueørret for 5,3 milliarder kroner. Japansk-eide Cermaq var den største kjøperen, og bidro til statskassen med 1,1 milliarder kroner. Under auksjonen ble det tilbudt 17.330 tonn i produksjonskapasitet. Alt ble solgt.

Peker på investeringer
Vedum tolker den siste konsesjonsrunden som et sunnhetstegn, da snittprisen per tonn oppdrettskapasitet var på rundt 305.000 kroner i år, sett opp mot en snittpris på 220.000 kroner per tonn ved en auksjon i 2020.

– Tross alle medieutspill og all støy, så ser du på de reelle tallene at snittprisen i dag er vesentlig høyere enn i 2020, sier han til E24.

Les også: Fikk grunnrentesjokk: – Ketchup-effekten kom i år

Inntektene fra grunnrenteskatten skal komme kysten til gode, ifølge regjeringen. Finansministeren forteller også at barnehageprisene vil senkes fra 3.000 til 2.000 kroner, og ned til 1.500 kroner i små distriktskommuner. Her et oppdrettsanlegg på Vestlandet. Foto: Tina Totland Jenssen

Vedum nevner ikke auksjonen som ble holdt i oktober 2022 – en måned etter at grunnrenteskatten ble varslet. Her ble snittprisen per tonn oppdrettskapasitet på rundt 154.000 kroner, mens 8.243 tonn ikke ble solgt. Dette ble tatt unna i en restauksjon i 2023, til en snittpris på cirka 182.000 kroner per tonn.

30 milliarder kroner på is
I E24-artikkelen trekker Vedum frem eksempler på investeringer gjort den siste tiden, som han mener viser at grunnrenteskatten ikke førte til et stort investeringsdropp; blant annet Nova Seas lakseslakteri til to milliarder kroner, nye smoltanlegg, og at SalMar vil bruke en halv milliard på Salmon Living Lab.

30 milliarder kroner i lønnsomme investeringer skal imidlertid fortsatt være kansellert, fryst eller skrotet. Det minte Kristin Langeland, Sjømat Norges direktør for kommunikasjon og næringspolitikk, om i et intervju med iLaks i mai. Hun mener at stabiliteten og forutsigbarheten er sterkt redusert.

Les også: – Det er fremdeles omfattende usikkerhet knyttet til grunnrenteskatten

Flere underleverandører som har gått konkurs den siste tiden har pekt på skatten som en av hovedårsakene til at de gikk over ende. Blant annet Heim Maritime, Helgeland Betong og PE Bjørdal.

En ny rapport fra NHHS Consulting viser for øvrig at kostnadene til konsulent- og rådgivningstjenester i havbruksnæringen nesten har doblet seg etter at regjeringen la frem grunnrenteskatten.

Les også: Firedoblet skattekrav for Nova Sea