Smitter laks med lus for å løse luseproblemene

Nyheter
451

– Forskningen vi gjør skal lede frem til ny innovasjon, sier Frank Nilsen, leder for Lakselussenteret i Bergen, til Sysla.

Tre gentester som er forsket frem på Lakselussenteret er allerede kommersialisert, og i salg via en av industripartnerne, Patogen.

– Det hadde vi ikke forventet å få til i løpet av 3-4 år, sier Nilsen.

Fikk oppfinnerpris

Testene bygger på en metode han har utviklet, som registrerer om lakselus er resistente mot bestemte legemidler eller ei. I 2013 fikk Nilsen oppfinnerprisen til Hordaland fylkeskommune for en av disse.

– Det er et eksempel på nye verktøy som ikke fantes før senteret begynte å jobbe med det, sier Nilsen.

Lakselussenteret har et totalbudsjett på 200 millioner kroner fordelt på åtte år.

– Poenget med å ha et senter i såpass mange år er at du kan jobbe langsiktig. Vi må gjerne prøve 50 ting før vi lykkes. Men vi håper det skal komme noe ut i den andre enden som hjelper med å fjerne lus fra laksen, sier senterlederen.

FAKTA

Sea Lice Research Center

  • Ble opprettet som Senter for forskningsdrevet innovasjon i 2011.
  • Norges forskningsråd er ansvarlig for SFI-ordningen som skal styrke innovasjon ved tett samarbeid mellom forskningsintensive bedrifter og fremragende forskningsmiljøer.
  • Målsetningen er å bidra til flere verktøy i verktøykassen for bekjempelse av lakselus.
  • Dette er partnerne i senteret: Universitetet i Bergen, Havforskningsinstituttet, Norges miljø og biovitenskapelige universitet, Lerøy, Patogen Analyse, Elanco Animal Health, Marine Harvest, Ewos Innovation
  • Cirka 40 personer er tilknyttet senteret. To tredeler sitter i Bergen, resten i Oslo.

Vet mer om lusen

Så langt har Lakselussenteret publisert en rekke vitenskapelige artikler om lakselusen. Nilsen mener dette er noe av det viktigste de har funnet:

– Vi har revidert livssyklusen til lakselusen. Tidligere trodde man at det var ti stadier, men det er bare åtte. Dette kan ha betydning for hvordan medisinene som skal virke mot lakselus bør bygges opp. I tillegg har vi karakterisert noen av genene som ligger bak resistensen, vi begynner å forstå mer om hormonsystemene til lusen, og vi har funnet ut hvordan lusen «lukter». Jo mer vi vet, jo større er sjansen for å finne svar.

Nye medisiner

Til slutt håper han at de har bidratt til en vaksine eller nye medisiner som virker mot lakselus.

– Det er vanskelig å se at man greier å fjerne all lus, men jeg tror næringen kan få mye bedre kontroll enn de har i dag. Det hadde de for ti år siden. Da hadde man effektive medisiner, men fra 2008 ble det vanskeligere på grunn av at lusene ble mer resistente mot legemidlene, sier han.

Eller vaksine

Han tror nye medisiner i kombinasjon med andre tiltak, som rensefisk eller mekaniske avlusingsmetoder, kan gi bedre kontroll.

– I den ideelle verden ville vi hatt en vaksine som var like effektiv som en bakterievaksine, men det skal noe til. Det er vanskeligere å drepe lus enn bakterier.

Håper å få fortsette

Senteret var nylig gjennom en midtveisevaluering, som de kom svært godt ut av, ifølge uib.no.

– Noe av det Forskningsrådet ønsker å oppnå, er at aktiviteten skal fortsette utover åtte år. Dette er et første steg i den retningen, men det kommer an på viljen til partnerne. Forskningsrådet finansierer en tredel, partnerne to tredeler. Hvis de vil fortsette, kan vi det. Men det krever at de synes det er verdt det, og er villig til å legge ressurser på bordet.

Han tror at en god evaluering er med og øke sjansene for at de får fortsette.

– Jeg tror det er behov for et sånt senter i fremtiden. Lakselusproblemene forsvinner ikke med det første, sier Nilsen til Sysla.