Slutt for Lønningdal Rensefisk: – Et ledd i effektiviseringsøyemed

Nyheter
1275

Lønningdal Rensefisk avvikler driften ved anlegget i Bjørnafjorden kommune. Samtidig ønsker eieren av anlegget, Benchmark Genetics Norway, å starte opp med produksjon av postsmolt av stamfisk på lokaliteten.

Daglig leder Petter Aanonsen i Rensefiskgruppen bekrefter overfor iLaks at Lønningdal Rensefisk snart er historie. Rensefiskgruppen eier 60 prosent av Lønningdal Rensefisk, mens Bolaks eier resten.


Petter Aanonsen.FOTO: RG

– Selskapet skal avvikles i løpet av 2020. Produksjonen av rognkjeks blir fra høsten overført til Austevoll og Talgje. Produksjonskapasiteten av rognkjeks er ivaretatt med økt kapasitet hos våre datterselskap Austevoll Rensefisk og Talgje Rensefisk, skriver Aanonsen i en e-post til iLaks.

På spørsmål om bakgrunnen for avviklingen, svarer Aanonsen:

– Lønningdal var et lite anlegg og vi har utvidet kapasiteten andre steder. Det er et ledd i effektiviseringsøyemed.

Tre personer var fast ansatt i Lønningdal Rensefisk frem til våren. To av disse har startet i ny jobb, mens siste personen var arbeidssøkende før ferien, og arbeidsforholdet i Lønningdal Rensefisk har blitt avsluttet, opplyser Aanonsen.

Vil produsere storsmolt av stamfisk
Det var Bolaks som opprinnelig kjøpte anlegget i 2014, som tidligere var en forskningsstasjon for EWOS. Året etter tok SalmoBreed over anlegget for å etablere et avlssenter for laksSamtidig ble Lønningdal Rensefisk etablert, og dette selskapet fikk leie sjøvannsdelen av anlegget til produksjon av rognkjeks (kun påvekst) på land.

Benchmark sitt smoltanlegg i Lønningdal. FOTO: Benchmark

Men nå er det altså slutt for Lønningdal Rensefisk. I den forbindelse har Benchmark Genetics Norway søkt om tillatelse til produksjon av sjøvannbasert stor smolt av stamfisk på lokaliteten hvor Lønningdal Rensefisk holder til. Denne lokaliteten kalles Lønningdal II.

Benchmark Genetics Norway har søkt om 50 tonn maksimalt tillatt biomasse for produksjonen. Søknaden innebærer ingen endring i vanninntak, vannbehandling eller avløp, og både Bolaks og Lønningdal Rensefisk har gitt samtykke til at konsesjonen overføres til Benchmark Genetics Norway.

– Viktig for oss å skaffe gode data 
Benchmark Genetics Norway skriver i sin søknad om endring av tillatelse til landbasert oppdrett på lokalitet Lønningdal II, at driftsopplegget er en naturlig videreføring av dagens produksjon av stamfisksmolt på anlegget, som vil bli oppdrettet videre til storsmolt.

«I stamfiskproduksjonen er det behov for større smolt for å redusere tid i sjø og dermed risiko for sykdom på stamfisk. BNG (Benchmark Genetics ) har også behov for å teste produksjonsopplegg for stamfisk i kar», heter det i søknaden.

Ifølge søknaden har lokaliteten en egen driftsbygning og 24 kar på ti kubikk hver. Planen er å skifte ut en del kar med større enheter.

Smolt skal bli overført til lokalitet Lønningdal II to ganger per år. En gruppe overføres tidlig høst, og produseres gjennom vinteren til fisk på 400-600 gram. Ifølge Benchmark vil det også bli satt inn smolt om våren for produksjon i kar gjennom sommeren.

«Det er viktig for oss å skaffe gode data på denne produksjonen sammenliknet med vanlig utsett av smolt på 100-200 gram. Både vår- og høstutsett vil bli derfor sammenliknet med merdoppdrett med tanke på på tilvekst, lus-påslag, velferd mm, i gjeldende periode, samt fiskens videre utvikling mot stamfisk«, skriver Benchmark avslutningsvis i søknaden, og legger til at det også vil bli testet ulike temperatur- og lysregimer i postsmolt-fasen.