Rikelig av usolgt fisk gir prissvekkelse i avventende marked

Nyheter
0

Tungt tilbudsoverheng i forkant av uke med redusert slakt.

– Markedet er ute å kjøre. Det er for mye usolgt fisk, så det har ikke satt seg, sier en innkjøper til iLaks. – Det er mindre slakting neste uke. Det kommer til å bli sein dag idag.

Både oppdrettere, eksportører og importører venter på at neste ukes pris skal manifestere seg. Inneværende uke vil de helst glemme.

Ut til forbruker
– Det har vært en skikkelig drittuke. Skikkelig blodig, sier en trader. – Prisen har vært for høy for lenge. [Den høye] prisen har kommet ut til forbruker. Det er tøft for forbrukerne ute i Europa.

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

– Nå skal de ha 95 kroner på 3-4, og 4-5 skal passere 100 kroner, men det er umulig å få igjen. Det er press på absolutt alt. Også flyfisk. Du får ikke pris fra markedet.

Ingen kilder tror forrige fredags prisnivå, 104-108 kroner, er noen relevant pekepinn.

– Vi tenker litt ned, men er usikker. Har ikke kjøpt noe ennå, sier en lakseselger.

Mye fisk må spas ut før en kan gi seg i kast med neste ukes slakt. På den annen side er det to helligdager neste uke, som innebærer stengte slakterier. For oppdretterne betyr det å vente – og ha is i magen.

Tørke opp
– Vi har veldig lite fisk. Vi nekter å tro noe annet enn at markedet skal tørke opp litt, sier en av dem.

– Neste uke er det to fridager, så vi har ingenting å selge i spot. Det er greit å vente når en har sett spotmarkedet grave seg helt ned 3-4 fra 105 kroner til 92-93 kroner. ILA-fisk og små størrelser får kjørt seg.

– Det er tre dagersuke neste uke, så skal det opp på et eller annet sted over 100 kroner igjen. Men ikke en pris å hente, ikke fra noen markeder, fortsetter han.

– Folk lar seg blende av høye priser i kroner i øre. I norske kroner har det vært 30 prosent høyere pris i år, men i dollar er det bare 14 prosent, påpeker oppdretteren.