Bråstopp for Namdal Settefisk.
I februar søkte Namdal Settefisk om ny konsesjon for produksjon av smolt på sjøvann på Skorstad i Namsos kommune. Selskapet ønsker å etablere to nye RAS-avdelinger, rett vest for eksisterende anlegg på Skorstad, som har vært i drift siden 1986. Det nye anlegget skal produsere inntil ti millioner storsmolt årlig. Da de nye modulene skal bruke sjøvann, søkte Namdal Settefisk om ny tillatelse i stedet for utvidelse av eksisterende anlegg.
Les også: Slik blir Namdal Settefisk sitt nye anlegg på Skorstad
Avslag
Men nå har Mattilsynet region Midt gitt avslag på søknaden om godkjenning av ny lokalitet Skorstadsvika for settefiskproduksjon. Begrunnelsen er av smittemessige hensyn, ifølge et brev fra Mattilsynet til Namdal Settefisk, som iLaks har fått innsyn i.
«Avstander til andre lokaliteter i drift er langt under anbefalte minsteavstander i retningslinjen. Vi mener det ikke er smittemessig forsvarlig å etablere eller utvide lokalitet med sjøvannsinntak og utslipp så nært allerede eksisterende oppdrettsvirksomhet i området», skriver Mattilsynet.
Mattilsynet viser til at den nye lokaliteten er tenkt å ligge tett opp til settefiskprodusentens allerede etablerte anlegg på lokalitet Lennavika.
«For både etablering og utvidelse har Mattilsynet generelt skjerpet synet på at avstand er et viktig tiltak for smitteforebygging, og flere klagesaker har understreket at desinfeksjon av inntaksvann er et risikoreduserende tiltak for å forebygge smitte, men kan ikke være et kompenserende tiltak for å kunne redusere anbefalte minsteavstander i større grad», heter det i brevet.
Mattilsynet trekker også frem at VESO (Veterinærmedisinsk Oppdragssenter) har lokalitet cirka 1,4 kilometer sørvest med tillatelse til 250.000 settefisk, samt at det er cirka 1,3 kilometer og 1,8 kilometer retning øst til to lokaliteter for oppdrett av blåskjell og muslinger.
Ordknapp
Avslutningsvis skriver Mattilsynet at de har forståelse for at Namdal Settefisk vil kunne ha behov for å øke og utvide sin produksjon, men legger samtidig til:
«Vi kan ikke se at vår vurdering i dette tilfellet ville blitt annerledes dersom dere hadde søkt om utvidelse av eksisterende lokalitet, med ellers samme forutsetninger med vanninntak og utslipp».
Daglig leder i Namdal Settefisk, Kåre Jarle Devik, bekrefter at selskapet er i dialog med tilsynsmyndighetene, deriblant Mattilsynet.
– Vedtaket som det vises til er ikke endelig. Utover dette har man ingen ytterligere kommentarer til den pågående prosessen på nåværende tidspunkt, skriver han i en e-post til iLaks.