Marine Harvests slakteri på Eggesbønes i Fosnavåg fikk problemer med kvalitetsforringelse i fisk under testing av en el-bedøver i forrige uke.
Leverandør av bedøveren var skotske Ace Aquatec, som vant en innovasjonspris under årets AquaNor-messe. Avtalen om testing kom i stand nettopp under denne messen.
Anlegget ble satt opp parallelt med produksjonslinjen, og erstattet eksisterende bedøving med den nye typen fra Ace Aquatec.
– Det var ulike resultat, og vi kom ikke helt i mål. Produsenten har et mål om null kvalitetsforringelse. Det har jeg tro på, selv om vi ikke så det her, sier fabrikksjef Sølve Kiviranta om testresultatene.
Konseptet går ut på elektrisk bedøvelse av laks i sjøen, før en spesialpumpe bringer den bedøvede fisken inn i transportør og til bløggebordet. Ved bruk av tre til fem elektroder bedøves fisken i løpet av ett sekund i et område på en meter fra transportrøret. Opptil 75 tonn av fisken kan bedøves per time.
- Les også: Skotske Ace Aquatec får norsk drahjelp
Har avtale med annen leverandør
Tilstede under testen var representanter fra Marine Harvest, Ace Aquatec, fiskehelsepersonell og Sterner, som er det Dundee-baserte selskapets distributør i Norge.
Kiviranta sier det ikke var nok tid til å få testet ut løsningen, men at det var en positiv utvikling underveis.
– Det sier meg at det er mulig. Det kan absolutt være en spennende teknologi, og vi vil følge nøye med på den.
Det ble tatt en beslutning om å avslutte testingen på grunn av mangel på tid.
– Vi har økt slaktevolumet mer enn forventet før jul på grunn av etterspørsel, så videre testing var dessverre ikke praktisk mulig.
Ifølge Kiviranta skyldes det ikke manglende kvalitet på løsningen de testet at de ikke går videre i denne omgang, men at slakteriet allerede har en avtale på plass.
– Vi har bestilt annet utstyr og det skal installeres i januar/februar.
Denne leverandøren er tyske Baader, som skal levere et nytt avlivingsanlegg. Det fremgår av et dokument som iLaks har fått innsyn i.
Bekrefter tidsklemme
Direktør i Ace Aquatec, Nathan Pyne-Carter, bekrefter at tid var en utfordring og var noe av grunnen til selskapet ikke oppnådde målet om null kvalitetsforringelse.
– Vi hadde bokstavelig talt bare to dager på slakteriet. Det tar opp mot en uke å kalibere utstyret til et anlegg.
Pyne-Carter forteller at det var problemer med kvalitetsforringelse i starten, men at resultatene ble bedre etterhvert. Selv om Marine Harvest ikke skal ta i bruk løsningen, tror Pyne-Carter det bare er et tidsspørsmål før løsningen er på plass i det norske markedet.
– Det er et spørsmål om når og ikke hvis, sier han.
Utstyret var forøvrig testet og dokumentert på forhånd ved universitetet i Bristol. Det brukes i tillegg i en rekke andre land som Skottland, Chile og Tyskland, ifølge produsenten.
– Andre hensyn må ivaretas
Mattilsynet kunne ikke selv delta under testingen, forteller seniorinspektør og veterinær Ulla Thorsen. Hun har snakket med Kiviranta i etterkant.
– Jeg har ringt Kiviranta om hva som skjer videre, om dette er noe Marine Harvest vil gå videre med. Jeg sitter med inntrykk av at Marine Harvest var godt fornøyd med fiskevelferden, men at også andre hensyn må ivaretas, for eksempel kvalitet på fisken ved bruk av utstyret.
Kvaliteten på fisken kan forringes hvis det oppstår situasjoner som ryggknekk og blødninger i muskulatur under testing.
Thorsen roser Marine Harvest for god kommunikasjon underveis.
– Marine Harvest har vært omstendelige og grundige i forkanten av utprøving av dette utstyret. De har gjort en føre var jobb, sier hun. – Men det er nok mange som ikke er klar over leverandørens ansvar oppi det hele. Alltid vil det være den som bruker utstyret som har siste ansvaret, leverandøren skal ikke selge eller markedsføre et utstyr som ikke er dokumentert forsvarlig.
Kiviranta i Marine Harvest sier han er opptatt av å følge lover og regler, og ikke gjøre noe som bryter med fiskevelferd eller Mattilsynet sine retningslinjer.
– Jeg er relativt fersk som fabrikksjef, så har ikke så detaljerte kunnskaper. Da er det like greit å spørre de som har de beste rådene, avslutter Kiviranta som har vært fabrikksjef i to år.