LetSea venter snarlig avgjørelse om det blir et visningssenter i Sandnessjøen

Nyheter
0

Søkte for snart fire år siden.

Ved kaikanten i Sandnessjøen ligger byens storstue Kulturbadet. Det huser byens kino, kulturhus, hotell, bibliotek, kunstgalleri og som navnet tilsier, byens svømmehall. I dette bygget ønsker å LetSea å etablere visningssenteret som de har gitt navnet Havrommet. Odd Rikard Wik-Iversen viser iLaks  det som i dag er et tomt rom i bygget, idet sørgående Hurtigrute legger til kaikanten et lite steinkast unna. Den unike beliggenheten er ett av flere fortrinn.

– Dette er en utrolig fin plass. Nærheten til Hurtigruta er et stort potensial for besøkende. Målinger viser at dette området trafikkeres av opp mot én million personer årlig. I tillegg kommer de nær 200.000 besøk som skjer i selve Kulturbadet. Dette er noe vi mener vi kan dra stor nytte av, sier Wik-Iversen, som er HR- og organisasjonssjef i Letsea.

Odd Rikard Wik-Iversen, i det som de ønsker skal bli Havrommet. (Foto: Steve Hernes).

Mange på vent
Søknaden om visningskonsesjon på 500 MTB (maksimalt tillatt biomasse) ble sent for snart fire år siden. Det ble avslag hos Fiskeridirektoratet, som ble påklaget til Fiskeridepartementet.

Ifølge en oversikt fra Fiskeridirektoratet er det i dag åtte slike senter i Nordland. Ved utgangen av 2021 var det registrert 28 visningstillatelser i Norge, med tildelt biomasse på til sammen 21.720 tonn MTB.

Det planlagte visningssenteret vil ligge vegg i vegg med det eksisterende Newton-rommet. Dette senteret for realfagskompetanse har et tett samarbeid med både LetSea, Nova Sea og Mowi i regionen. Da det ble etablert for drøyt ti år siden hadde senteret fokus på den lokale olje- og gassnæringa. For halvannet år siden ble dette endret til å ha mer fokus på havbruk.

Kinosalen i Newton-rommet vil også bli en del av et mulig visningssenter. Her inne dekker et stort foto av merdene ved lokalitet Seiskjæret hele veggen. Dette semesteret er det elever på fjerdetrinnet som får stifte nærmere bekjentskap med laksen. Her får elevene besøke sjø- og landanleggene til LetSea, samt studere laksens organer, innvendig og utvendig, forteller lærer Line Rønning Føsker.

Illustrasjon av Havrommet. LetSea.

Driver allerede formidling
Wik-Iversen forteller de fikk avslag som særskilt var knyttet til at det allerede var mange visningssenter i Nordland, men også mindre forhold knyttet til detaljer om innhold på senteret. Sistnevnte mener han de har justert til det bedre, og søknaden er nå endret og justert i henhold til tilbakemeldinger fra myndighetene.

– Det som er spesielt for oss er  er at vi formidler forskningsresultat hver dag allerede. Dette vil bli det eneste visningssenteret med forskning som det sentrale der besøkende kan både se og aktivt delta i en forskningsprosess. Det at vi driver med forskning i utgangspunktet, er med å gjøre dette til et unikt senter i forhold til andre, sier administrerende direktør Kristian Johnsen.

– Jeg tror Helgeland, som en region der det er vekst og forventes ytterligere vekst, har behov for å informere befolkning om potensialet, mulighetene og utfordringene som ligger der. Det skaper en større forståelse for at det må settes av areal til havbruk, sier han.

– Vi er et internasjonalt anerkjent senter for FoU i akvakultur og den største private aktøren. Ovenfor departementet har vi fått frem budskapet om hva vi ønsker å kommuniser, sier Johnsen.

– LetSea er, som et forskningsselskap, en svært troverdig formidler av havbruksnæringa. Jeg tror at dersom departementet ser det behovet, da bør vi få en slik tillatelse, mener Kristian Johnsen.

– Vi har en formidlingskompetanse i særstilling, avslutter Odd Rikard Wik-Iversen.

Odd Rikard Wik-Iversen og Kristian Johnsen, LetSea. (Foto: Steve Hernes).