Kjøpte katten i sekken

Nyheter
597

Det ble den store føljetongen på seinvinteren og våren 2013. China Fishery Groups fiendtlige oppkjøpsbud på 787 millioner dollar ble matchet av Cermaq. Cermaq-budet ble imidlertid stoppet av den enda større rovfisken Marine Harvest, som da prøvde å ta kontroll i det integrerte fôr- og oppdrettselskapet.

Fiskemelkjempe
Diskusjonen gikk høyt og lenge mellom Marine Harvest og Cermaq vedrørende om det var riktig av sistnevnte å kjøpe og legge inn Copeinca i Cermaqs daværende datterselskap EWOS. Copeinca kontrollerer 10,7 prosent av kvotene i Peru, noe som gir førstehånds tilgang til verdens største ressurser for fiskemel og -olje.

– Jeg ble skikkelig forbannet over at det ikke ble noen Copeinca-handel, uttalte Cermaqs konsernleder Jon Hindar til bladet Norsk Fiskerinæring seinest i oktober i år.

Lånte penger
China Fishery Group fikk til slutt hånd om Copeinca, etter å ha hentet finansiering i vesentlig grad i fremmedkapital.

Oppkjøpet har ikke vært en ubetinget suksess. China Fishery Group har fått juling på Singapore-børsen. Den tidligere rakettaksjen har falt med 79 prosent på to og et halvt år. Fallet har skutt fart i høst, etter at Peru stoppet fisket etter anchovetas.

Aksjekurs for China Fishery Group 2012-2014. Kilde: Wall Street Journal.

Tunge tap
Men det er ikke bare fiskemel som har gitt grå hår i hodet til China Fishery-ledelsen. China Fishery Group skrev i vinter ned verdier for 55 millioner dollar. Mesteparten av nedskrivingen kommer fra det 228 meter lange fabrikkskipet Lafayette. Lafayette, en ombygget tidligere Panamax bulkbåt, er verdens største fabrikkskip, og opererer etter samme mønster som de gamle hvalkokeriene i Sydishavet.

Magre fangster og fastsatte kvoter av jack makrell i det sørlige Stillehavet gjorde at flere internasjonale aktører valgte å sende fartøyer derfra i fjor. China Fishery Group valgte å beholde sin fiskeflåte i området, selv om Lafayette også ble sendt bort.