I slike lukkede kuler skal laksen få vokse

Nyheter
1448

Gründer Arne Berge har holdt på med utviklingen av det lukkede oppdrettsanlegget Fishglobe i tre år. Til høsten skal den første kulen testes i sjøen med fisk.

– Globen er unik på den måten at den er lukket i toppen. Den er kuleformet, og jeg har tatt patent på et konsept der alle tilførselsrør og avløpsrør brukes som skjelett. Materialet er PE-plast, som er en rimelig type plast med en mykhet og styrke i seg som fungerer bra i sjøen, sier Berge til Sysla.

Kuleformet

Nylig fikk selskapet hans tre millioner kroner fra Regionalt forskingsfond Vestlandet til testing og videreutvikling av systemet.

Arne Berge

Arne Berge

– Pengene betyr at vi kan få gjennomført forskningen og dokumentasjonen som vi har planlagt på en skikkelig måte, sier Berge.

Han har med seg Nofima, Uni Research og Lerøy som forskningspartnere. I tillegg har søsterselskapet RyFish en forsknings- og utviklingskonsesjon for å teste tre slike glober i Lysefjorden i Rogaland i fem år.

– Løsningen er testet ut i flere prototyper, og er klar for å bygges i full skala, sier gründeren.

Opp til en kilo

Berge er foreløpig eneste ansatte i Fishglobe. I tillegg jobber han i næringsavdelingen til Rogaland fylkeskommune i halv stilling med ansvar for akvakulturutviklingen i fylket.

– Målet med løsningen er å produsere postsmolt, altså laks opp til en kilo, i den. Dermed vil fisken være større og mer robust når den settes ut i vanlige merder.

– Det er mange som satser på lukkede anlegg med postsmolt på land nå. Hvorfor vil du ha produksjonen i sjøen?

– Jeg tror vi vil ha en utvikling med postsmolt både på land og i sjøen. Løsningen min, med rimelige anlegg, vil gjøre at produksjonskostnaden på selve postsmolten blir lav, sier Berge.

Lus og sykdom

Planen er å bygge første fullskala anlegg i løpet av vinteren, og teste det neste vår og sommer.

– Vi skal ha fisk i oppdrett fra september neste høst.

I tillegg til å fungere som merd for smålaksen, skal globen kunne brukes som en behandlingsenhet mot lus og laksesykdommen AGD.

– Vi har en egen løsning for å ta fisk inn og ut på en skånsom måte. Dermed kan vi ta inn fisk fra vanlige merder, behandle dem og ta dem tilbake. I globen kan de få gå i ferskvann over litt lengre tid, noe som er en god måte å behandle AGD og lus på, sier Berge.

Fishglobe

Tanken er at det lukkede anlegget skal kunne erstatte brønnbåter som i dag brukes til ferskvannsbehandling av oppdrettslaksen.

Skal teste ut

Lerøy er spesielt interessert i å se på bruken av Fishglobe i forbindelse med behandling av fisken mot lakselus eller AGD.

– Fishglobe har noen potensielle egenskaper som vi ønsker å se nærmere på og utvikle, sier teknisk sjef Harald Sveier i Lerøy.

Oppdrettsselskapet har søkt om utviklingstillatelse for en annen type lukket merd, Preline. Sveier tror lukkede anlegg i sjøen på sikt vil stå for en del av postsmoltproduksjonen.

– Det kommer til å være mange anleggstyper som vil være liv laga. Det er ikke bare Preline, Fishglobe eller Aquadomen som vil vinne. Det vil være flere systemer som alle har sine sterke og svake sider, sier Sveier.