Hver tredje søker seg til privatskole: – Viktig at de ikke kannibaliserer hverandre, mener NHO

Nyheter
0

– Private skoler finansieres med penger fra andre offentlige skoler. Det er viktig at NHO ikke lukker øynene for det, mener Fylkesråd for utdanning.

I Lofoten forsøkte Nordland Fylkeskommune (NFK) å etablere en VG2 Akva-klasse. Så langt har det falt i fisk, men de vil ikke gi opp og prøver igjen ved neste korsvei.

De foreløpige søkertallene viser at 38 prosent av elevene nord for Trondheim, som søker VG2 Akvakultur, har søkt til privatskoler. Disse opplever rekordhøye søkertall, samtidig som enkelte videregående skoler sliter med å fylle klassene.

I dag er det tre privatskoler i Norge som tilbyr VG2 Akvakultur. Val friskole sør for Rørvik, Campus Blå i Brønnøysund og Havbruksakademiet Nord i Lofoten.

Les merRekordhøye søkertall til de private havbruksskolene. Andelen jenter er også økende

Elever i lusetelling. Foto: Campus Blå

Like nord for Val friskole ligger Ytre-Namdal videregående skole. De har stabil søkning og akkurat nok til å fylle to klasser. Fra Rørvik må en kjøre nær 700 kilometer for å finne neste offentlige studietilbud, som ligger ved Inndyr, sør for Bodø. Her opplever den videregående skolen stigende søkertall. Interessen for akvakultur var så stor i fjor at det ble etablert en tredje VG1 klasse.

Kannibalisme i Lofoten?
På Leknes i Lofoten legges i disse dager siste finpuss på nybygget til STIM, som huser Havbruksakademiet Nord. De tilbyr både VG1 og VG2. Det tilbudet ønsket Nordland Fylkeskommune et alternativ til. NHO ba om NFK om å utsette opprettelsen av tilbudet, i påvente av resultatet fra minst ett opptak ved Havbruksakademiet Nord, slik at ikke tilbudene konkurrerte.

– Søkertallene er fremdeles ikke veldig høye, om man slår sammen søkerne til VG2 Akvakultur i Nordland, og da er det ingen garanti for at man får fylt opp begge studiestedene. Det er ikke økonomisk bærekraftig, sier Bjarmann-Simonsen, regiondirektør i NHO Nordland, til iLaks.

– I statistikken har kun én elev søkt seg til Vest-Lofoten videregående. Her kunne heller fylkeskommunen støttet opp under Havbruksakademiet Nord, og fått et bedre utbytte på sikt. Det er viktig for bransjen og regionen at ikke private og offentlige utdanningstilbud konkurrerer og kannibaliserer hverandre, slik at vi på sikt ikke får tilbudt utdanningen av fagfolkene bedriftene våre trenger, sier han.

Daniell Bjarmann-Simonsen, regiondirektør NHO Nordland. Foto NHO.

Tror de lykkes i Lofoten neste gang
Fylkesråd for utdanning og kompetanse i Nordland, Elin Dahlseng Eide, lanserte i februar et samarbeid med Lofoten Sjøprodukter, Ellingsen Seafood, Silver Seed og Åkerblå for å etablere tilbudet ved Vest-Lofoten.

Hvordan vurderer Fylkesråden etableringen nå?

– De søkertallene vi ser nå, tar vi til etterretning. Det kan være flere grunner til at det er slik, ikke minst er det et spørsmål om tilbudet er godt nok kjent siden det er helt nytt og at det ble utlyst sent, svarer Elin Dahlseng Eide.

Blir det gjort forsøk igjen for skoleåret 2023/2024?

– Ja, vi er opptatt av å treffe arbeids– og næringslivets behov. Sjømatnæringen er i vekst, og vi har veldig mange elever som ønsker å ta naturbruk, som er positivt. Bakgrunnen for at vi opprettet dette tilbudet er nettopp for å utvikle våre skoler for å treffe denne veksten, sier hun.

– NHO må ikke lukke øynene
Dahlseng Eide sier videre at det er viktig med offentlige skoletilbud som er gode og treffer nærings- og arbeidslivets behov. Hun mener en relevant offentlig skole med gode tilbud, er det som sikrer riktig og effektiv bruk av fellesskapets ressurser.

Elin Dahlseng Eide.

– Slik søkertallene ser ut i dag, har nær 40 prosent av elevene nord for Trondheim søkt seg til private skoler. Hvordan ser du på det?

– Private skoler finansieres med penger fra andre offentlige skoler. Da blir det mindre kroner igjen til den offentlige skolen, og private aktører legger føringer for hva det er mulig å tilby, også andre steder.

– Jeg tror det er viktig at NHO ikke lukker øynene for det poenget. Så vil jeg legge til at vi generelt sett opplever gode søkertall til andre naturbrukslinjer. Dette ser vi blant annet på Meløy og på Sortland. Derfor har jeg tro på at vi kan lykkes i Lofoten også, avslutter Elin Dahlseng Eide.

Les også: Stadig flere søker til havbruk, men ungdom i Austevoll foretrekker storfangsten i Lofoten

På Senja er dimensjonert til behovet
I Skjervøy ligger Nord-Troms videregående utdanning i  akvakulturfaget. Søkertallene er lik fra året før, og det er kun et par søkere færre enn faktiske plasser. Nordkapp videregående skole ønsker ikke å opplyse søkertall i dag, men i fjor var det kun åtte søkere til én klasse med plass til elever. Med det er også Nordkapp den minste skolen som tilbyr VG2 Akvakultur i Norge.

Endelige tall for Senja videregående er ikke klare, men med 105 søkere til naturbruk, er det nok grunnlag for å fylle de to klassene på VG2 Akva. Rektor Stein-Erik Svendsen, forteller at de holder tritt med veksten.

– Det er stor interesse for akvakulturfaget. Tilbudet vi har harmonerer godt med den signaliserte veksten fra havbruksnæringa. Samtidig er det godt tilpasset mulighetene for lærlingplasser, sier Svendsen.

Elever ved Senja videregående skole. Foto fra skolen.
Søkere til Akvakulturfaget 2021   VG2 Akva   2022 VG1Natur 2022
VG2 Akva

Troms og Finnmark

Nord-Troms vgs

14

43

14

Nordkapp vgs

8

8

Senja vgs

105*

30

Nordland
Meløy vgs Inndyr

19

56

27

Sortland vgs

17

74*

18

Vest-Lofoten

24

1

Havbruksakademiet Nord (priv)

38

Campus Blå (priv)

24

74 31

Trøndelag

Val vgs (priv)

55

107*

37

Guri Kunna vgs

49

89

49

Ytre Namdal vgs

12

18

12

Møre og Romsdal
Kristiansund vgs

7

29

13

Hustadvika vgs (eks Fræna)

9

37

12

Ålesund vgs 7 82*

12

Vestland
Austevoll

25

72

19

Fusa

 

20

19

Måløy

12

27

12

Rogaland
Strand vgs

35

61

38

Tabellen viser innhentede søkertall fra den enkelte skole, samt ulike fylkesadministrasjoner. De er foreløpige og således med forbehold om feil. VG1 tallene inkluderer også elever som tar fordypning i fiske- og fangs, samt de merket* også inkluderer landbruk