Glad for lokalt oppkjøp: – Jeg har ikke noe imot SalMar og disse store, men de bor ikke i landsdelen

Nyheter
2725

Oppdrettspioner og mannen bak Flakstadvåg Laks, Thorbjørn Flakstad, er glad for at lokale krefter reddet bedriften da den gikk konkurs i 1989.

– At det var lokale som kjøpte, er jeg glad for. Jeg har ikke noe imot SalMar og disse store, men de bor ikke i landsdelen. De er her og henter verdiene og får bokført dem et annet sted, sier Thorbjørn Flakstad til NRK om da fiskeribedriften Brødrene Karlsen på Husøy kjøpte opp Flakstadvåg Laks i 1989.

Flakstad flyttet tilbake til hjemplassen i 1968 etter å ha fullført lærerstudier. Planen var å bli i tre år, men han så raskt at han måtte gjøre noe for å få liv i bygda. Løsningen ble oppdrett.

Flakstad trosset skepsis i faglige kretser, blant annet hos Landbruksdepartementet, som ikke trodde det var mulig med oppdrett i regionen. De mente Vestfjorden var nordgrensen.

I dag er selskapet en av landets ledende produsenter av økologisk laks, og har hatt en eventyrlig vekst de siste årene. I fjor omsatte Flakstadvåg Laks for 522 millioner kroner, og hadde et driftsresultat på 227 millioner kroner. Selskapet driver på seks konsesjoner.

Men Flakstad advarer mot for sterk vekst.

– Vi har hav-arealer nok. Men bøygen blir fôr. For skal vi fore laksen med marine arter, kan det gå som med lodda, at vi tar ut for mye. For næringen kan ikke leve av å ødelegge andre arter som lever i havet, sier han.