Går nye veier for rekruttering

Nyheter
1202

– Det er fagfolk ute på havet og på land, nå får vi vite mer om hele sjømatnæringa, sier Hanne Kristin Johnsen. Hun var idag blant de oppmøtte på Hurtigrutekaia i Finnsnes i forbindelse med dette arrangementet.

Det store og viktige arbeidet som gjøres ved skolene i Lenvik kommune danner grunnlaget for ei spenstig satsing på entreprenørskap i utdanning i kommunen. Ungt Entreprenørskaps undervisningsmetoder «Å lære ved å gjøre» virker, både for de teoristerke og de med mer praktiske evner. Det har vist gjennom elevbedrifter, prosjekter og gründercamper i Lenvik. Fellesnevner er veiledere og mentorer som bringer virkelighetsbasert kunnskap inn i skolen.

Økt interesse
Hensikten med den nye satsingen er å skape tettere samarbeid mellom skole og næringsliv, for å skape økt interesse og økt kunnskap om sjømatnæringa hos elevene. På sikt håper vi dette vil gi økt rekruttering til denne viktige vekstnæringa i Lenvik og Senja-regionen. Satsingen skal styrke samarbeidet mellom skolene og sjømatnæringen, og gjøre hverdagen enklere for lærerne, slik at de lettere kan nå målene i læreplanen – Kunnskapsløftet.

Kvalitetsleder Robert Johansen fra SalMar Nord sammen med f.v. Hanne Kristin Johnsen (15) og Birgitte Lange (15) fra Finnsnes ungdomsskole.

– Vi trenger økt kunnskap og kjennskap til sjømatnæringa. Nå skal blant annet 4. klassingene få se flott utstyr og lære fakta. Vi er med på dette rekrutteringsprosjektet for å øke kunnskapen om næringa. Det er sjelden man får lov til å være med på hele utdanningsløpet slik det nå er lagt opp til (i regi av UE red.anm.), sier kvalitetsleder Robert Johansen fra SalMar Nord.

Flittige hender
Lenvik kommune har som mål at Midt-Troms og Senja skal bli den ledende sjømatregionen i nord. I dag eksporteres sjømat for cirka tre milliarder kroner fra Senja, og næringa forventer solid vekst i årene framover. Sjømatnæringa trenger derfor engasjert ungdom og flere flittige hender. Målet vårt er å øke kunnskapen om sjømatnæringa, og vise mulighetene for ungdom i nord som ønsker å satse i sjømatnæringa.

– Samarbeidet vi nå ser er unikt og svært viktig, både for de unge og for næringa. Kysten er grunnlaget for verdiskaping i vårt område, og sjømatnæringa har et stort vekstpotensial og som gir grunnlag for mange spennende jobber i vår region, sier Irene Lange Nordahl, næringssjef i Lenvik kommune, – Derfor er vi nå opptatt av å skape et tettere samarbeid mellom lokalt næringsliv og skole for å vise elevene hvilke store muligheter som ligger i næringa.

De som jobber i skolen i Lenvik i dag er dyktige på samarbeid med næringslivet. Nå skal det bli enda lettere og bedre å få til samarbeid, og lærerne og skolelederne får en enklere hverdag.

Tenker nytt
Elevene lærer å tenke nytt, får motivasjon for egen læring og lærer å se muligheter i eget lokalsamfunn. Pedagogikken er tverrfaglig og UEs programmer er kvalitetsverktøy for å nå mål i læreplanene – både i generell del og i fagplanene. Undervisningen er ikke i tillegg til, men i stedet for vanlig klasseromsundervisning.

– Man lærer mer av å gjøre, enn av å se og høre. Entreprenørskap bygger bro mellom teori og praksis. Gjennom entreprenørskap i skolen vil de unge oppleve mestring ut fra sitt faglige og sosiale ståsted.

Entreprenørskap handler om evnen til å løse problemer og omsette ideer til virkelighet. Ved å legge til rette for trening av slike egenskaper sørger Lenvik kommune for at elevene på sikt får kompetanse til å skape nye løsninger, utvikle nye produkter og tjenester, og finne nye måter å gjøre ting på i allerede eksisterende bedrifter.

– Utdanning skal forberede barn og unge til et arbeidsliv i stadig endring, noe som krever evne til nytenking og omstilling, sier Anne Grete Johansen, daglig leder i Ungt Entreprenørskap Troms.
– Gjennom Ungt Entreprenørskap sine programmer får elevene trening, dette kommer samfunnet og Nord-Norge til gode.

Samarbeidet som nå er etableres vil gi elevene i Lenvik en realistisk læringsarena hvor de kan prøve ut teori i praksis og høste verdifull erfaring om blant annet, hvilke jobbmuligheter som finnes i regionen og bidra til positiv samfunnsutvikling. Lenvik kommune inviterer også de andre Senja-kommunene Torsken, Tranøy og Berg til å delta i dette samarbeidet.

En ny 50 prosent prosjektstilling er opprettet i Lenvik – Senja, med Ungt Entreprenørskap som arbeidsgiver, og finansiert av en samarbeidende sjømatnæring og Lenvik kommune.