FiiZK har fått dekket kapitalbehovet sitt

Nyheter
0

Fjorårsregnskapene for de gjenværende selskapene i det konkursrammede konsernet er nå klare.  

Ved konkursåpning 4. september var ingen av regnskapene for FiiZK-selskapene offentliggjort. Tidligere denne måneden ble årsregnskapene for de gjenværende selskapene i FiiZK-konsernet, FiiZK, FiiZK Digital og FiiZK Protection offentliggjort. De tre selskapene hadde et akkumulert underskudd før skatt på 77,5 millioner kroner per 31. desember i fjor. Den samlede egenkapitalen ble på minus 45,5 millioner kroner.

Regnskapene viser at selskapene samlet har gjort nedskrivninger på 47,4 millioner kroner i fjor. 45 millioner kroner av disse ble tatt i FiiZK Digital. I år har konsernet styrket egenkapitalen sin gjennom det nye selskapet, FiiZK Topco, i konsernspissen.

«FiiZK står i en krevende finansiell situasjon hvor likviditeten er utfordret og en organisatorisk og finansiell restrukturering har pågått i 2023 (…) FiiZK Topco er så langt i 2023 kapitalisert opp med om lag 76 MNOK i frisk egenkapital», forklarer styret i årsberetningen til FiiZK Protection.

Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene

Kapitalpåfyll og endret tidslinje
Selskapene FiiZK, FiiZK Digital og FiiZK Protection er videreført i den nye konsernstrukturen. iLaks har tidligere rapportert om to transaksjoner like før konkursåpningen. Omstruktureringen vies en del oppmerksomhet i regnskapene. Her fremgår det at omorganiseringene i FiiZK-konsernet fant sted i mai og ikke i august.

«FiiZK Digital (og FiiZK Protection) ble i mai 2023 solgt fra FiiZK Holding og er fra da en del av FiiZK Topco konsern. FiiZK Topco er pr august 2023 kapitalisert opp med 50 MNOK i frisk kapital. Ytterligere egenkapitalfinansiering planlegges i overgangen mellom 3. og 4. kvartal. Midlene planlegges brukt til å understøtte driften i datterselskapene, FiiZK Digital, FiiZK Protection og FiiZK AS», skriver selskapene identisk i notene sine.

Det kan dermed synes som om det er blitt fylt på med nye 26 millioner kroner i FiiZK Topco i høst, og at det er behov for mer kapital.

I august ble det kjent at Nekkar og BEWI Invest kjøpte 80 prosent av aksjene i FiiZK. BEWI Invest skulle investere 25 millioner kroner i kontanter og andre eksisterende minoritetsaksjonærer ti millioner kroner i kontanter i den nyetablerte FiiZK-strukturen.

Konsernkontoordning i Ørland Sparebank
Både FiiZK Digital og FiiZK Protection omtaler konsernkontoordningen som selskapene har hatt. Det fremgår av notene til FiiZK Digital at konsernkontoordningen har vært i Ørland Sparebank. Denne ordningen skal ha blitt avviklet i år.

«Som en del av restruktureringen er konsernkontoavtalen FiiZK Holding hadde med hovedbankforbindelsen avviklet og det er etablert egne avtaler med banken for det enkelte FiiZK selskap», skriver både FiiZK Digital og FiiZK Protection i notene sine.

Det ble etablert nye låneavtaler for selskapene i mars i år:

«For FiiZK Digital innebærer dette at kortsiktig gjeld ble erstattet med en egen låneavtale på til sammen 35 MNOK i mars 2023.»

Tilsvarende har FiiZK Protection etablert en egen låneavtale på 25 millioner kroner.

Banksjef i Ørland Sparebank, Joar Dyrendal, har på spørsmål fra iLaks, ikke ønsket å si noe om hvorvidt Ørland Sparebank har en konsernkontoavtale med FiiZK eller om banken har inngått nye avtaler med de gjenværende FiiZK-selskapene.

Les også: Kravet fra Ørland Sparebank: 57 kroner og 54 øre

Gode utsikter for luseskjørt
Både FiiZK Digital og FiiZK Protection skriver i regnskapene sine at de forventer å ha underliggende lønnsomhet i tiden som kommer.

Styrene i alle selskapene har kun et styremedlem. Torstein Rønning er styreleder i både FiiZK Digital og FiiZK Protection, mens Jahn Marius Wærnes har samme rolle i FiiZK. Det er bare FiiZK Protection av de tre selskapene som har sendt inn årsberetning. Torstein Rønning skriver at markedsutsiktene for luseskjørt er god:

«Markedsutsiktene for et av virksomhetens hovedprodukt luseskjørt er god for de kommende årene. Etterspørselen er syklisk, men god og økende på årsbasis. For leveranser av tekniske tekstiler til lukket merd er markedet mer usikkert og avhengig av at oppdrettsbransjen får lagt bak seg problematikken rundt lakseskatt og igjen begynner å investere.»

Ved utgangen av 2022 sysselsatte FiiZK Digital 24 personer, mens FiiZK Protection sysselsatte 70. FiiZK har ikke hatt aktivitet i fjor og selskapet hadde 30.000. kroner i egenkapital ved årsskiftet.

iLaks har kontaktet Torstein Rønning for en kommentar. Han bekrefter at konsernet nå har dekket sitt skisserte kapitalbehov.

– FiiZK har i forbindelse med den nye eierstrukturen fått tilført kapital i Q3 for den videre satsingen på de gjenværende tre forretningsområdene, skriver Rønning i en SMS.

Alle tall i 1.000
FiiZK FiiZK Digital FiiZK Protection SUM
Omsetning 0,0 21,8 182,9 204,7
EBIT 0 -48,8 -26,4 -75,2
Resultat før skatt 0 -49,8 -27,7 -77,5
Driftsmargin 0,0 % -223,9 % -14,4 %
Egenkapital 0,0 -47,1 1,6 -45,5