Fikk nedregulert pantelån like før konkursen.
Det har vært knyttet stor spenning til hvordan det Ørland Sparebank ville bli rammet av konkursene. Banken tinglyste pengekrav på 100 millioner kroner mot FiiZK i 2021. Da nyheten om konkursen ble kjent 4. september, sa banksjef Joar Dyrendal følgende til iLaks:
– Vår uttalelse så langt er følgende: bankens prosedyre i slike saker er at vi sender fordringsanmeldelse til bostyrer.
Nå er fasiten klar. Banken har meldt inn et krav på bagatellmessige 57 kroner og 54 øre til FiiZK Closed Systems-boet.
Les også: FiiZK-konkursene: Ørland Sparebank hadde pantsatt krav på 100 millioner kroner
I samråd med panthaver
Bare noen få dager før konkurs, den 29. august, ble det gjennomført en virksomhetsoverdragelse der FiiZK kjøpte innmat fra FiiZK Holding, FiiZK Group og FiiZK Closed System. Med overdragelsen fulgte varelager, kundefordringer og driftstilbehør, herunder konserninterne fordringer og krav mot forsikringsselskap, som inngikk i pantet til Ørland Sparebank for alle tre selskapene. Kjøpesummen ble satt til 57,5 millioner kroner.
«Kjøpesummen ble i sin helhet betalt direkte til Ørland Sparebank for nedregulering av pantegjeld», skriver bostyrer Nils Håkon Risberg i beretningen sin.
Risberg gjengir i denne sammenhengen en vurdering fra avtaledokumentet som fulgte transaksjonen:
«Partene er innforstått med at selgerne etter overtakelse vil innstille drift, og at det som følge av gjeldsbelastning trolig vil bli begjært oppbud i selgerne. Denne transaksjonen gjennomføres forut for slik oppbudsbegjæring, da styret i hver av selgerne, i samråd med panthaver, har vurdert at dette vil ivareta verdier på best måte.»
Les også: FiiZK-boet utsatt for kuppforsøk
Ønsker ikke å kommentere
Tilsynelatende kan det se ut som om Ørland Sparebank har kommet godt ut av FiiZK-konkursene. iLaks har kontaktet banksjef Joar Dyrendal om saken.
– Det fremkommer at FiiZK Holding/FiiZK Group/FiiZK Closed Systems sitt oppgjør på 57,5 millioner kroner er nedregulering av pantegjeld. Betyr det at banken fortsatt har utestående gjeld til de selskapene som ikke er slått konkurs i FiiZK-konsernet?
– Banken har taushetsplikt omkring kundeforhold og kan ikke gi slike opplysninger, svarer banksjefen.
– Hva tenker du om virksomhetsoverdragelsene som ble gjort like før konkursen, samt at Ørland Sparebank fikk innfridd sitt pant verdsatt til 57,5 millioner kroner?
– Vi har ingenting å tilføye og forholder oss til bostyrer sine vurderinger.
Dyrendal ønsker heller ikke å si noe om hvorvidt Ørland Sparebank har en konsernkontoavtale med FiiZK eller om banken har inngått nye avtaler med de gjenværende FiiZK-selskapene.
Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene
DNB største finanskreditor
En gjennomgang av innmeldte krav fra banker og andre finansinstitusjoner viser at det er store forskjeller.
DNB har meldt inn det største utestående beløpet blant finansinstitusjonene. Banken har fire forskjellige krav på totalt 12,2 millioner kroner. Verdens største bank på sjømatfinansiering ønsker foreløpig ikke å uttale seg om hva kravet dreier seg om eller om hva de vil foreta seg i sakens anledning.
– Da vi er bundet av taushetsplikt grunnet kundeforhold ønsker vi ikke å kommentere på nåværende tidspunkt, sier kommunikasjonsrådgiver Lukas Loeb til iLaks.
Det er store kontraster i dimensjonene på de to bankene. Ørland Sparebank hadde i fjor et årsresultat før skatt på 39,7 millioner kroner. Storbanken DNB sitt årsresultat før skatt endte på 35,4 milliarder kroner.