Sjømat-klyngen i Bergen består av rundt 250 bedrifter med 1.300 ansatte. De driver med alt fra oppdrett, salg og pelagisk industri til alger og kosmetikk. Samlet omsetning var på over 20 milliarder i 2013, i følge tall fra Hordaland fylkeskommune.
EWOS, som lager fiskefôr, ble kjøpt ut av oppdrettsselskapet Cermaq for to år siden. De nye eierne var to oppkjøpsfond, som er i ferd med å snu selskapet på hodet.
– Det har vært mange menn i dress her og spurt oss om hvordan vi jobber, sier Wathne til Sysla.
Blir utfordret
De nye eierne, Altor og Bain Capital, er opptatt av EWOS skal levere gode resultater.
– Vi har fått aktive eiere med mye kompetanse de kan tilføre oss, samtidig som de utfordrer oss på hvordan vi har gjort ting. Nå blir vi målt mot de beste ikke bare innen fôr, men innen matproduksjon, sier Wathne.
Han mener det bare er positivt.
– Vi ser at vi kan gjennomføre ting mer effektivt og mer presist enn vi har gjort tidligere. Dette er en fantastisk mulighet for fornyelse.
Direktøren trakk seg
Tidligere i vår trakk Atle Kvist, administrerende direktør for EWOS Norge seg. Begrunnelsen var at det hadde vært en krevende periode det siste halvannet året med betydelige interne omstillingsprosesser og nye eiere.
– Tider og roller endrer seg. Nå må vi ha ny daglig leder for Ewos Norge, det er ikke mer dramatisk enn det, sier Wathne.
Han stilte som krav at hovedkontoret til selskapet, som nå står på egne ben, ble lagt til Bergen, der EWOS Norge fra før holdt til.
– Vi er en del av kompetansemiljøet i Bergen, og er en innovasjonsdrevet bedrift. Dermed er det å være i nærheten av innovasjonsmiljøene her viktig for oss, sier Wathne.
Nærhet til både kundene, som er de store oppdrettsselskapene, og til utdanningsmiljøene og kompetanse innen sjømat var også viktig.
– Det siste fikk vi gleden av å teste ut da vi bygde opp hovedkontoret i løpet av første halvår i fjor. Vi rekrutterte 12 stillinger, og møtte stor interesse fra mange meget godt kvalifiserte kandidater.
Fabrikk i Vietnam
EWOS har 1.000 ansatte til sammen. 366 jobber i Norge, og over 20 prosent av dem jobber med forskning og utvikling. Fôret produseres ved syv fabrikker, tre av dem i Norge.
– Vi har fulgt laksen ut til Canada, Chile og Skottland. Lenge la vi veldig stor vekt på laksenæringen, men i det siste har vi sett at kompetansen kan brukes til andre fiskeslag også, sier Wathne.
Dermed ble en ny fôrfabrikk etablert i Vietnam i 2010. Den lager fôr til helt andre arter enn laks.
– Det har vært en lærerik prosess. Vi har snart 100.000 tonn i årlig salg til tre ferskvannsfisker som de har oppdrett av der. Blant annet er vi markedsledende på arten «snake head» i Vietnam.
FAKTA
- Produserer og selger fôr til oppdrettsfisk, i hovedsak laks og ørret.
- Har hovedkontor i Bergen
- I norge foregår produksjonen av fiskefôr foregår ved fabrikker i Florø, Halsa og Bergneset.
- Selskapet er delt inn i følgende datterselskaper: Ewos Norway, Ewos Chile, Ewos Canada, Ewos Scotland, Ewos Vietnam og Ewos Innovation
– Lettere å starte opp i Chile
Tidligere i år kom nyheten at EWOS starter opp et forskningssenter på fiskehelse i Chile. Til sammen ti millioner dollar skal selskapet bruke på å bygge opp et testsenter.
– Vi har sett at fôret er et viktig bidrag i å skape en sunn og robust fisk. Vi kan gjøre forandringer med fôret som kan styrke immunforsvaret, hjelpe syk fisk og motvirke påslag av lakselus. Med det nye testsenteret kan vi i større grad finne ut hva som virker og hva som ikke er optimalt.
– Hvorfor ble det nye forskningssenteret lagt til Chile?
– Vi har investert mye i Norge. Chile er et nesten like stort marked, og vi har et sterkt fagmiljø der. Problemstillingene knyttet til sykdom er større i Chile, noe som betyr at behovet er større, samtidig som de ikke har så mye forskningsverktøy, sier Wathne.
Men det er også praktiske grunner til plasseringen:
– Jeg ser for meg kampen det ville vært å få godkjenning i Norge. Det er et sendrektig og omstendelig byråkrati her, med mye regulering. I Chile fikk vi godkjenning på mindre enn et år.
Tøffere konkurranse
I fjor åpnet oppdrettsgiganten Marine Harvest egen fabrikk for fôrproduksjon på Valsneset i Bjugn. Allerede da byggingen ble annonsert for tre år siden, sank fôrsalget.
– Kapasiteten på fôrproduksjon har økt i Norge, samtidig som markedet ikke vokser like mye. Det gir en tøffere konkurranse, sier konsernsjefen.
- Les også: Tøff konkurranse om laksens matfat
EWOS hadde en omsetning på 2,7 milliarder i første kvartal i år, sammenlignet med 2,2 milliarder i samme periode i fjor.
– De siste årene har vi ikke vært fornøyd med inntjeningen i det norske markedet. Vi må bli enda mer effektive og innovative slik at kundene velger oss. Samtidig tror jeg prisene på fôr må opp i perioden vi har foran oss, sier Wathne.
Razzia
I vår gikk Økokrim til aksjon mot Ewos, og raidet tre av kontorene. Bakgrunnen var en tollrevisjonssak fra 2013.
– Det var ikke kjekt. Dette er en sak vi har vært åpne om. Vi har gjort feil i avgiftsklassifiseringen av diesel i mange år. Det er en liten feil som har akkumulert seg, og som vi oppdaget i en revisjon i 2013. Vi har lagt alle kortene på bordet, og har gjort en regnskapsmessig avsetning for det vi tror vi har betalt for lite, sier Wathne.
EWOS vedtok nylig et forelegg på nesten 10 millioner.
– Hva tror du dette betyr for omdømmet deres?
– Det er ikke ideelt, og er noe vi gjerne skulle vært foruten. Men vi har valgt å være åpne, og er like interessert i å få klarhet i dette som Økokrim. Dette er ikke noe vi har gjort med overlegg.
Alt i alt ser EWOS-sjefen lyst på fremtiden.
– Vi vil vokse med oppdrettsnæringen. Det vil være behov for mer fôrproduksjon ettersom etterspørselen etter laks vokser. I tillegg har vi såvidt smakt på potensialet i å lage fôr til andre arter. Vietnam er bare en smakebit, nå skal vi ta skrittet ut og vokse.