– Det har aldri vært en bevisst strategi

Nyheter
474

Da EWOS endelig bekreftet kjøpet av det chilenske oppdrettselskapet Nova Austral i morges, var dette blitt feilaktig rapportert ikke én, men to ganger av konkurrerende nettmedier.

Det er en storlaks fôrselskapet har fått på kroken.

– Stemmer det at Nova Austral slaktet 20.200 tonn laks i fjor?

– Det høres mye ut. Det kan jeg ikke gå god for. Nova Austral har både i 2013 og 2014 vært i finansielt distress, og tilgang på kapital har påvirket produksjonen deres. Produksjonskapasiteten deres er opp mot 25.000 tonn. I 2012 var de nok oppe i en såpass stor produksjon, og det er det de historisk har vist at de klarer å få ut av konsesjonene sine, sier Einar Wathne, konsernsjef i EWOS, til iLaks.

– Er overtakelsen av Nova Austral en del av en ny strategi om å være integrert fra fôr til oppdrett?

– Nei, det er ikke det. Dette er en følge av en langvarig distress-situasjon, som EWOS har vært en del av som kreditor, og der målet har vært å finne kjøpere. Men på grunn av sakens kompleksitet, både finansielt og juridisk, har det vært vanskelig å få et rent kjøpsobjekt frem for salg. Dette skyldes en miks av kreditorer og jurisdiksjon. En konkurs i Spania (den spanske fiskerikjempen Pescanova – red. anm.) går via tre ledd i Chile, som gjør at prosessen har blitt veldig komplisert. EWOS har vært eksponert i form av fôrkreditt, men vi har også hatt pantesikring forutstatt going concern. Vi mener det er gode muligheter for å redde Nova Austral, og ser oppside i selskapet. Det er den eneste grunn til at vi går inn, understreker Wathne.

– Hvor lenge vi blir sittende avhengiger av at vi klarer å få selskapet opp i produksjon og få utnyttet dets lønnsomhetspotensiale, som vi mener er stort. Deretter, når en er kommet ut av turnaround-situasjon, får vi se. Det er ikke en del av en strategi å utvide vårt engasjemnet på oppdrettsiden.

– Hvor lang tidshorisont har dere; omtrent som et P/E-fond, tre til fem år?

– Det er ikke noen fondsreising på dette. Det er finansiert innen samme ramme som EWOS er. Vi står ganske fritt i forhold til å vurdere det. Det avhenger av hvor fort vi får det opp i sitt produksjonspotensiale.

– EWOS har, også gjennom Cermaq, overtatt flere selskaper, deriblant Aquascot og Follalaks, ved å konvertere fôrkreditter. I sistnevnte tilfelle var det en særdeles lønnsom strategi. Er dette en gunstig måte å ta over skadeskutte selskaper?

– Det har vært gunstig i noen tilfeller. Men det har aldri vært en bevisst strategi verken under Cermaq eller under nye eiere å skaffe fôrkreditt og konvertere det til å bli eiere i oppdrettselskap. Det er en ikke bevisst strategi å bli oppdrettere gjennom EWOS. Men vi må sikre EWOS sin kapital, og i dette tilfelle vurderer vi at det er det beste å gå inn og ta over Nova Austral selv, sier han.

Samtidig vil Wathne fremheve mulighetene som ligger i overtakelse av et såvidt stort oppdrettselskap, helt på sørspissen av Latin-Amerika.

– Så vil jeg si at oppdrett i region 12 er fascinerende da. Med sykdomsfrihet og tilgang på en region en ikke er avhengig av andre. Nova Austral har vist at de kan produsere god fisk, og vi i EWOS har erfaring med produksjon i kalde farvann. Regionen ligner Finnmark, og her kan vi bidra både med valg av fôr og fôringstrategier. Vi har overtatt en intakt organisasjon som er veldig sultne på å få fasthet i eierstrukturen sin, sier Wathe og legger til at hele produksjonen til selskapet er  i region 12.

Tidligere EWOS-eier er også i region 12, og har tidligere berømmet området som har styrt klar av sykdomsproblemene som primært har vært i region 10 og 11. Samtidig er det store avstander fra region 12 til markedet og sluttkunden.

– Det er en veldig lang logistikk, fem døgn med båttransport fra Puerto Montt. Å være sterke i region 12 er viktig og for fôrproduksjonsdelen, argumenterer Wathne.