-Alle regioner kan øke MTB-en

Nyheter
570

De første reaksjonene på regjeringens forslag er at regelverket er strengt. En grense på 0,1 lus og maksimalt to medikamentelle avlusninger per generasjon fisk, gjør at mange oppdrettere er skuffet. Mange hadde i tillegg ønsket seg rullerende MTB i stedet.

De første reaksjonene på forslaget antyder at bare Troms og Finnmark vil kunne holde seg innenfor grensen.

Ketil Rykhus bekrefter at disse to fylkene, samt deler av Nordland, ligger best an, men han peker på at alle regioner vil kunne få vekst.

Både i Midt-Norge og på Vestlandet er det lokaliteter som ligger sånn til at de vil kunne søke om å få kjøpe mer MTB, sier Rykhus.

Han peker dessuten på at oppdretterne har en rekke virkemidler for å nå målet.

Ketil Rykhus.

-I 2015 vil det være vanskelig å nå målet, men fra 2016 er det mange som har gode muligheter, mener Rykhus. Han peker på bruk av rensefisk, snorkel, laser og duk som noen av virkemidlene. Han peker videre på at det kan være mulig å selge en mindre fisk.

-Laksen har de største utfordringene andre sommer den står i sjøen, sier Rykhus.

En annen mulighet er å bruke en større settefisk, som trenger kortere tid i sjøen for å bli slakteklar.

Rykhus var på ferie da iLaks snakket med han. Han kan derfor ikke konkretisere hvor det ligger best an til vekst i Midt-Norge og på Vestlandet.

Han minner om at lusenivåene for bare et drøyt år siden var veldig lave.

-I mai fjor viste de nasjonale tallene 0,03 lus per fisk, som er betydelig lavere enn målet om 0,1 lus per fisk. Utfordringen er å holde tallene lave hele tiden.

Rykhus peker på at det er stor kreativitet i næringen, noe søknadsrunden med de grønn oppdrettskonsesjonene viser. Han tror oppdretterne vil arbeide med å optimalisere produksjonen for å greie kravene fra myndighetene og tolker regjeringens forslag positivt.