En master i teknisk akvakultur fra Landbrukshøgskolen på Ås. Det er hva Jørgen Walaunet (37) har i bunn. Siden 2007 har han vært tilknyttet Aquastructures som ingeniør og sertifiseringsleder. Først ved hovedkontoret i Trondheim; dernest de siste fire årene ved avdelingen i Rørvik.
I Aquastructures har Walaunet bygget mye kompetanse. Både rundt det tekniske og operasjonelle ved oppdrettsanlegg, samt som myndighetskontakt opp mot regelverk og dokumentasjonskrav.
– Det rent tekniske med gjennomføring, interne rutiner og dokumentasjon vil selvsagt bli viktig. Videre vil min erfaring og kunnskap rundt regelverk og myndighetskontakt nok ha betydning for SinkabergHansen. – I utgangspunktet tenker jeg at det kan innebære praktisk nyvinning og utvikling; ved at vi i større grad evner å se regelverket fra oppdretterens ståsted. Og gjennom det utvikle løsninger som vil heve den faktiske kvaliteten på anlegg og ymse kritiske faktorer, sier Walaunet.
Forventningsfull oppdretter
Hos SinkabergHansen er forventningene rundt ansettelsen store. At Walaunet gjennom flere sesonger var turneleder og lystekniker for Åge & Sambandet er mindre viktig; nå er alt hva som skjer under og over vann i havbrukssammenheng det som teller.
– Å få slik kompetanse i egne rekker blir en åpenbar fordel. Det handler ikke bare om dokumentasjonskrav og sikring, men i stor grad også om utvikling av våre rutiner og arbeidsprosesser. Her får vi en fagmann som vil ivareta alle kritiske faktorer rundt teknisk utstyr; installasjon, bruk og vedlikehold, sier produksjonssjef matfisk John-Ove Sinkaberg.
SinkabergHansen mener også egne servicebåter og tilhørende personell vil ha stor praktisk nytte av en intern controller som kan kvalitetssikre ulike operasjoner og arbeidsoppgaver.
Forskning og utvikling er ytterligere et felt som både havbruksingeniøren og oppdrettsselskapet ser potensiale innenfor. SinkabergHansen er involvert i flere prosjekt hvor kunnskapen til Walaunet kan kobles inn.
«Liker» fra Aquastructures
Aquastructures tilbyr kompetanse innenfor marin teknologi, og selskapet er akkreditert for utstedelse av produktsertifikat, hovedkomponentbevis og anleggssertifikat. Daglig leder Are Berstad er ikke «vonbroten» over å miste sin erfarne sertifiseringsleder til et regionalt oppdrettsselskap.
– Faktisk ser jeg dette som «vinn-vinn» både for oss og næringa. At en oppdretter som SinkabergHansen vil oppgradere kunnskap på prosjektering og AquaSim-analyser er et positivt bidrag til videre utvikling. Dette er noe som andre selskap burde vurdere, sier Berstad.
Beregningsverktøyet AquaSim eies og videreutvikles av Aquastructures, og er vesentlig i virksomheten til selskapet med i dag 15 medarbeidere.
– Det er jo alltid kjedelig å miste flinke folk, men som dreven AquaSim-bruker vil vi fortsatt ha en nær og god relasjon til Walaunet slik vi har med andre brukere av verktøyet, sier Are Berstad.