FiiZK-konkursene: Selskapene ble insolvente i 2022

Nyheter
0

Bostyrer foreslår at fire av seks bobehandlinger innstilles, mens det skal loddes ut verdier fra to konkursbo.

I fjor gikk seks selskaper i FiiZK-konsernet konkurs. Den 4. september ble det kjent at FiiZK Holding ble slått konkurs. Samme dag meldte selskapene FiiZK Ecomerden, FiiZK Closed Systems, FiiZK Group og FiiZK Operational Services oppbud. Det sjette og siste, FiiZK Akvafresh, gikk konkurs 2. november.

I forkant av konkursene hadde det blitt etablert et nytt morselskap, FiiZK Topco. Like før konkursen ble det kjent at børsnoterte Nekkar, kjøpte seg inn i FiiZK Topco, sammen med BEWI Invest. FiiZK Topco kjøpte FiiZK Digital fra FiiZK Holding, samt innmaten i FiiZK Closed Systems like før konkursene.

Da konkursene inntraff hadde selskapene en samlet gjeld på 283 millioner kroner. Det var meldt inn samlede krav på hele 375 millioner kroner, der største enkelt kreditor var Cermaq, som hadde meldt inn et krav på 223,5 millioner kroner.

Straffbare brudd på aksjeloven?
I sin vurdering av straffbare, erstatningsbetingde, karantenebetingende eller kritikkverdige forhold, har borevisor Steinar Einersen påpekt to forhold, som har vært gjennomgående for alle de seks selskapene.

Det gjelder overholdelse av frister for sluttbehandling og innsendelse av årsregnskap, samt styrets overholdelse av aksjelovens krav om forsvarlig egenkapital og handleplikt ved tap av egenkapital.

«Selskapets styre har ikke overholdt aksjelovens § 3-4 om krav til en forsvarlig egenkapital samt § 3-5 vedrørende handleplikt ved tap av egenkapital. Overtredelser kan være straffbare etter AL kap. 19», fremgår det.

Ifølge aksjelovens § 19-1 kan styret «straffes med bøter eller under skjerpende forhold med fengsel i inntil ett år».

Insvolvenstidspunktet
Et viktig punkt for bostyret har vært å finne ut når de konkursrammede selskapene ble insolvente, altså insolvenstidspunktet. Insolvens reguleres av konkurslovens § 61.

I en likelydende tekst i alle de seks sluttberetningene fremgår boets vurdering av dette:

«Borevisor er av den oppfatning at FiiZK-konsernet ble insolvent i løpet av andre halvår 2022 og senest ved utgangen av dette året», skriver bostyrer Nils Håkon Risberg, og legger til:

«Bostyret er enig i borevisors vurdering av insolvenstidspunktet».

Advokat Nils Håkon Risberg har vært utpekt som bostyrer for konkursboene etter FiiZK-konkursene. Foto: Simonsen VogtWiig

Ikke åpenbar drift på kreditorenes regning
Gjennomgangen til borevisor Steinar Einersen viser at FiiZK-konsernets egenkapital og likviditet ble alvorlig rammet av havariene på leverte merder, som skjedde mot slutten av 2022. Dette skal ha påvirket både løpende drift og likviditet, samtidig som det skapte utfordringer knyttet til fremtidige salg og finansiering.

«På et overordnet nivå for konsernet er det vårt inntrykk at det kontantprinsipp som ble innført i desember 2022 har blitt effektuert og fulgt opp på en forsvarlig måte, og at det således ikke har skjedd en åpenbar drift på kreditorenes regning ut over i 2023», fremgår det i rapporten.

«En nærmere gjennomgang for det enkelte konsernselskap og for enkeltstående kreditorer kunne ha nyansert denne konklusjonen noe, men dette ville ha medført et omfattende arbeid som ligger utenfor vårt mandat og våre kostnadsrammer for vår borevisjon», legges det til.

Verdier i to konkursbo loddes ut
Selv om det påpekes at aksjelovens regler for forsvarlig egenkapital ikke er overholdt, er konklusjonene til bostyrer Nils Håkon Risberg at arbeidet i fire av boene blir avsluttet. Forklaringen på dette er at det ikke finnes mer midler tilgjengelig. Det gjelder selskapene FiiZK Holding, FiiZK Group, FiiZK Ecomerden og FiiZK Closed Systems.

I boene til FiiZK Akvafresh og FiiZK Operational Services er det noe penger igjen, henholdvis 1.277.581 og 152.750 kroner. Bostyret foreslår at disse blir delt ut ved utlodning.

Bakgrunnen for konkursen er sammensatt. Dels er det blitt forklart med oppkjøpet av Ecomerden, samt usikkerhet med lukket merdteknologi, og dels med et merdhavari i Sognefjorden. Selskapet har også hevdet overfor bostyret at det er en sammenheng med Støre-regjeringens nyhet om innføring av grunnrenteskatt, som kom i september 2022.

Nå har borevisor overlatt den videre prosessen til Trøndelag Tingrett.

Det er rettet en henvendelse til FiiZK sin administrerende direktør Jan Erik Kvingedal. Her kan du lese hans kommentarer: – Ikke skjellig grunn til mistanke om straffbar overtredelse