Innmatssalg før konkursene gir uklar skjebne for FiiZK-patenter

Nyheter
0

Fem av selskapene i FiiZK-konsernet er slått konkurs. Nå renner kravene inn.

Det har vært noen dramatiske dager for FiiZK-konsernet. Den 30. august kom nyheten om at Nekkar og BEWI Invest kjøpte 80 prosent av aksjene i FiiZK Topco. 4. september ble det kjent at selskapene FiiZK Holding, FiiZK Group, FiiZK Ecomerden, FiiZK Closed System og FiiZK Operational Services måtte melde oppbud.

Kravene renner nå inn. Det store spørsmålet er om det er tilstrekkelig med verdier i boene.

Les også: FiiZK-konkursene: Ørland Sparebank hadde pantsatt krav på 100 millioner kroner

Patenter
Det er knyttet særlig spenning til hva som vil skje med flere patenter som FiiZK har vært innehaver av. Oppslag hos Patentstyret viser at FiiZK Ecomerden eide fire patenter og FiiZK Closed Systems eide et.

Disse patentene dreier seg alle om de semilukkede merdløsningene som FiiZK har solgt i markedet.

iLaks har spurt administrerende direktør Torstein Rønning om han kan si noe om status for patentene, og om hvorvidt noen av dem er blitt solgt. Rønning har ikke anledning til å uttale seg om hva som har skjedd med patentene. Han henviser til bostyret.

– Fra nå må jeg henvise alle spørsmål knyttet til de selskapene som har meldt oppbud til bostyrer Nils Håkon Risberg, skriver han i en e-post.

Innmatssalg
Advokat Nils Håkon Risberg er kjent med patentene. Og han kan bekrefte at de fem patentene har lidd ulike skjebner.

Patentet i FiiZK Closed System er solgt. Det er utviklet av oppfinner Gunnar Nybø. Dette patentet er utviklet for en «lukket, fleksibel oppdrettsmerd med flytekrage anordnet rundt en indre omkrets av merden».

– Innmaten i Closed Systems er solgt før konkursen, sier han til iLaks.

Rishaug sier ikke noe om hvem som er kjøperen av innmaten.

– Er all innmaten solgt?

– Ja, i Closed System, i Group og i Holding. Der er innmaten solgt før konkurs, så der ligger det ikke igjen noe, svarer han.

Panthaverne bestemmer
De fire patentene i FiiZK Ecomerden er på sin side en del av beslaget. Rishaug bekrefter at disse er med i grunnlaget som bostyret må vurdere videre for konkursboet i dette selskapet.

– Og der er det jo en del pant også. Så hva som skjer med patentene er ikke avklart ennå, sier han.

– Hva kan skje med disse patentene, blir de realisert?

– Det spørs hva panthaverne mener. Det er et spørsmål om hvor mye de er verdt. Og det må sees litt an opp mot kravsmeldingene fra panthaverne, svarer advokaten.

De fire patentene som ligger igjen i boet til FiiZK Ecomerden er det Martin Kyrkjebø og Jan Erik Kyrkjebø som står bak.

FiiZK Digital er et av selskapene som fortsetter videre i en ny konsernstruktur. Det ble solgt til det nyetablerte selskapet FiiZK Topco for 7,1 millioner kroner like før konkursen.