Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursene

Nyheter
0

Bostyrets midlertidige innberetninger er nå klare.

Den 4. september ble selskapene FiiZK Holding, FiiZK Group, FiiZK Ecomerden, FiiZK Closed System og FiiZK Operational Services slått konkurs. Konkursene har fått mye oppmerksomhet, blant annet fordi FiiZK-konsernet hadde slitt over lang tid.

Bostyrer Nils Håkon Risberg gjennomførte 12. oktober skiftesamling for konkursboene. Nå foreligger de midlertidige boinnberetningene for de fem konkursrammede selskapene.

FiiZK-konsernet meldte 16. november i fjor om havari på to merder i Sognefjorden. Uhellet skjedde på ørretoppdretter Oslands lokalitet Sørevik, i Høyanger kommune, på sørsiden av Sognefjorden. Hendelsen blir fremhevet i boberetningene som sterkt medvirkende til konkursene.

Les også: To lukkede merder havarerte, og forårsaket utslipp av inntil 400 liter diesel i Sognefjorden

Cermaq med krav på 223,5 millioner
De midlertidige boinnberetningene, som iLaks har fått tilgang til viser, at det samlet sett er det meldt inn 375,9 millioner kroner i kreditorkrav.

FiiZK Group 4 373 493
FiiZK Holding 9 761 005
FiiZK Ecomerden 48 635 298
FiiZK Operational Services 1 403 859
FiiZK Closed Systems 311 734 370
375 908 025

Største enkeltkreditor er Cermaq Norway. De har meldt inn et krav i boet til FiiZK Closed Systems på 223,5 millioner kroner. Firda Sjøfarmer hadde inne et krav på 18 millioner kroner. Det samme hadde Pure Norwegian Seafood. Osland Havbruk har meldt inn et krav på 11,4 millioner kroner.

Ørland Sparebank
Den lille banken Ørland Sparebank hadde tinglyst et pantekrav på 100 millioner kroner hos FiiZK Holding.

Gjennomgang av kravene, som bostyret har registrert, viser at banken kun har meldt inn et mindre krav. Det fremgår av boberetningene at FiiZK-konsernet har prioritert om gjøre opp utestående krav til banken. Verdien av sparebanken sitt pantekrav var satt til 57,5 millioner kroner.

Les også: FiiZK-konkursene: Ørland Sparebank hadde pantsatt krav for 100 millioner kroner

Merdene sprakk
Bostyrer skriver i beretningen sin:

«Det ble innført drift på kontantprinsippet ultimo desember 2022 som følge av havariet av LM 20/21. Det ble i perioden desember 2022 frem til oppbudsbegjæring arbeidet med rekapitalisering av hele FiiZK-konsernet. Kapitaliseringen var utfordrende av særlig tre hensyn:

  • Usikkerhet rundt teknologien på grunn av havariene
  • tunge finansmarkeder
  • og endelig usikkerhet knyttet til lakseskatten og når kundenes investeringsvilje skulle komme tilbake»

«LM 20/21» er en referanse til de to havarerte merdene. Det fremgår at havariet påførte FiiZK-systemet direkte og indirekte økonomiske krav på 100 millioner kroner.

Tidligere har iLaks rapportert at kreditorer hadde erfart betalingsutfordringer hos FiiZK før havariet i november.

Les også: FiiZK bostyret får utpekt borevisor for å undersøke insolvenstidspunktet

Saksøkt av Osland
Havariet medførte at Osland Havbruk hevet kjøpet i starten av desember i fjor, skriver bostyrer.

«Dette ledet til at garantist for kundeinnbetalinger i prosjektet, Nordic Guarantee – måtte utbetale i overkant av 50 millioner til Osland Havbruk.»

Osland Havbruk innga den 1. september stevning mot FiiZK Ecomerden og FiiZK Holding med krav om heving, tilbakebetaling av kjøpesum, dagmulkt, erstatning og sakskostnader. Bostyret er foreløpig ikke blitt trukket inn i søksmålet.

iLaks har rettet en henvendelse til Erik Osland for en kommentar.

Store tap i FiiZK Holding
FiiZK Holding var et rent holdingselskap i FiiZK-konsernet. Selskapets inntjening var betinget av avkastning på sine eierandeler i datterselskapene sine.

I boinnberetningen for FiiZK Holding fremgår det at selskapet hadde et underskudd i august på 415,4 millioner kroner og en negativ egenkapital på 416,6 millioner kroner.

«Resultatet for 2023 er negativt med hele – 415 MNOK som følge av nedskrivning på fordringer med -147 MNOK og tap på aksjer med -262 MNOK», skriver bostyrer Nils Håkon Risberg.

På det nåværende tidspunkt har ikke bostyret gått inn på regnskapsføringen og de enkelte nøkkeltallene i denne midlertidige boberetningen.

«Bostyrer vil videre avvente borevisors rapport før det konkluderes på regnskapsførselen», skriver bostyrer Risberg.

Mye gjenstående arbeid
Bostyret har laget seg en arbeidsplan for hvilke forhold de ønsker å jobbe videre. I boberetningen fremgår følgende punkter:

  • Løpende håndtere henvendelser fra fordringshaver
  • Foreta videre undersøkelser rundt selskapets regnskapsførsel
  • Håndtere selskapets tvistesaker, og eventuelt undersøke krav mot forsikringsselskap
  • Undersøke mulige årsaker til konkursen
  • Foreta nærmere undersøkelser knyttet til gjennomført salg innmaten i Fiizk Closed Systems, FiiZK Holding og FiiZK Group forkant av konkursen. Herunder ta stilling til om det er foreligger omstøtelige og/eller erstatningsbetingede forhold
  • Ta stilling til spørsmålet om mulige straffbare forhold og karantenebetingede forhold

Les også: Solgte FiiZK Digital like før konkursene

iLaks har vært i kontakt med bostyrer Nils Håkon Risberg. Han ønsker ikke å uttale seg, men viser til de midlertidige boberetningene.