100 laks i 12 merder i åtte uker tester seks dietter

Nyheter
0

Unikt forsøk på 1.200 laks.

I går startet LetSea startet et helt nytt forsøksprosjekt, der vår- og høstfisk skal få seks ulike dietter i et forsøk over bare åtte uker.

Her veies de første laksene inn hos LetSea sitt anlegg på Solfjellsjøen, på Helgelands-øya Dønna. Det er 600 laks på 3,5 kilo og 600 laks på 1,5 kilo som deltar i forsøket. Hver fisk skal vurderes individuelt og PIT Tag merkes. Her føres fisken over fra den ene banken til den andre. Den bedøves veies og måles. En jobb som trolig tar to-tre dager.

Oppdragsgiver gir nødvendigvis ikke LetSea alle detaljer om formålet med forsøket. Oppdraget Letsea har fått er å registrere all relevant data, for å kunne sammenligne de to gruppene med henholdsvis vår- og høstfisk.

Fatina Olabi, forsøksansvarlig hos Letsea veier og måler hver enkelt laks i dette forsøket. Victoria Bloch, prosjektmedarbeider, til venstre. (Foto: Steve Hernes.)

Et spesielt oppdrag
– Det kan være mange formål med forsøket. De sier egentlig ikke så mye konkret. De ønsker jo ikke at noen hos oss skal bli farget på noen måte, ved å vite konkret deres mål med prosjekt. Vi er, og skal være helt nøytrale, sier forsøkskoordinator Silje Karlsen, hos LetSea.

– Det vi vet i dette prosjektet, er at det er knyttet til mer kunnskap om fiskens biologi, og dens evne til ta opp ulike næringsstoffer. Hvordan ulike generasjoner håndterer dette. Resultatene skal de ha helt ned på individnivå, så det er ganske spesielt, sier Karlsen.

– Det skjer ved å fôre begge generasjonene med det samme fôret. Bare måten å gjøre det på er ganske uvanlig. Normalt har vi i hvert fall samme generasjon og fiskegruppe, sier Silje Karlsen.

Silje Karlsen (33), er forsøkskoordinator hos LetSea. (Foto: Steve Hernes.)

Skal håndtere 112 merder
LetSea på Dønna, har over 20 års erfaring med å planlegge, gjennomføre og evaluere forsøks- og utviklingsprosjekter innenfor ernæring, vekst og fiskehelse. Forsøksstasjonen har konsesjon for laks, ørret og torsk, og har kontinuerlig forsøk på disse tre artene. Ute i anlegget er det 112 forsøksmerder på 5x5m. Alle merdene har Lift-up system som kontrollerer og registrerer fôropptaket.

Over 75 prosent av selskapets forskningsoppdrag er knyttet til fôr.

– Ulike fôrførsøk er det vi alle mest jobber med for tiden. Derfor er den viktigste jobben teknikerne ute på merdene har er å sørge for at fisken er mett. Nå er det fôring to ganger om dagen, og det arbeidet som følger rundt dette, sier Karlsen.

– Det kan jo høres rimelig enkelt ut, men med 112 merder og åtte banker, og særlig med de temperaturene vi har nå, er det ekstremt mye arbeid som ligger bak. I forsøket vi nå starter skal det kun være 100 laks i hver merd. Normalt har vi mer, opptil 1.000 i den enkelte merd, forklarer hun.

Odd Rikard Wik-Iversen er HR-leder i Letsea. (Foto: Steve Hernes.)

Mange arbeidstimer
Innveiingen tar om lag tre dager, og det er i alt sju ansatte som deltar i denne prosessen. Bare halvparten av fisken er med i denne runden inn i anlegget. Neste innveiing skjer i uke 35.

I forsøket er det satt av én dedikert tekniker og én fast forsøkskoordinator fra LetSea. Normalt har hver forsøkskoordinator ansvar for to til tre forsøk samtidig.

En prosess i et forskningsprosjekt med individuell og  manuell veiing, måling og fôring krever mange arbeidstimer, bekrefter Odd Rikard Wik-Iversen. Han er HR-leder og prosjektleder i selskapet.

– Det er den samme jobben i for  og etterkant, enten forsøket går over åtte uker, eller ett og et halvt år. Sånn sett er et lite forsøk mer krevende, selv om det gir oss mye informasjon i løpet av kort tid. Egentlig mer spennende, men også mer krevende, sier Karlsen.

Her ligger LetSea sine 112 forsøksmerder og banker. Merdene tar fra 100 og opp til 1.000 fisk. (Foto: M Steen Hernes)

Etterspørsel etter benchmarking, eller sammenliknede forsøk, har økt de siste årene. Økt innsikt gir oppdretterne grunnlag for å sammenlikne fôrprodusentenes priser mot kvalitet og ytelse, i følge LetSea. Sammenlikende forsøk kan vare fra noen måneder til et generasjonsforsøk som pågår i halvannet år.