– Det største globale tilbudsfall i historien

Nyheter
1204

2016 ligger an til å bli et svært uvanlig år. Biologisk trøbbel i Chile reduserer laksetilbudet, år over år, til nivåer som tidligere ikke er registrert.

Med dette bakteppet presenterer analytikerduoen Lage Bøhren og Salman Alam idag en 50 siders analyse hvor de argumenterer for at laksepriser og inntjening for norske oppdrettselskaper kan bli enda sterkere enn tidligere antatt.

Oppside
«Det største globale tilbudsfall i historien vil øke priser og lønnsomhet i alle lakseproduserende regioner. Vi ser 20 prosent oppside i kursmål i løpet av de neste 12 måneder og gjennomsnittlig utbytteavkastning på 5-8 prosent. Våre sektor favoritter er Marine Harvest, Lerøy Seafood Group, Austevoll Seafood og Norway Royal Salmon. Vi opprettholder kjøpanbefalinger for SalMar og Havfisk, mens vi har oppgradert Grieg Seafood til kjøp fra hold. Vi beholder vår hold-anbefaling på Bakkafrost.»

Den enes død er den annens brød.

Mens chilenske oppdrettere håver inn dødfisk i stor skala, styrkes samtidig inntjeningen for de aktørene som har sin fiskeproduksjon i andre land.

Giftige alger
«Biologiske begrensninger og strengere regulering av bransjen, i kombinasjon med sterk underliggende etterspørsel etter laks, er ventet å resultere i lav tilbudsvekst og høye priser. Nå som en ødeleggende oppblomstring av giftige alger i Chile i mars har redusert 2016-17 produksjonen ytterligere, er det sannsynlig å vente en enestående stramhet for resten av 2016. Som en konsekvens, forventer vi at den tapsbringende chilenske næringen vil komme seg raskere enn forventet, noe som tyder på oppside for produsenter med Americas-eksponering som MHG og GSF. Mangel på chilensk laks vil også støtte europeiske laksepriser i H2 (16), når slaktevolumer fra Norge ventes å ta seg opp.»

Carnegie-duoen tror nå på laksepriser over 50 kroner kiloet i snitt de neste to år.

Kruttsterk
«Spotprisene for norsk laks er i øyeblikket opp 50 prosent år over år til 60 kroner/kg, men en svekket innenlandsk valuta vil gi en buffer mot etterspørselødeleggelse i det viktigste EU-markedet. Vi forventer laksepriser på 51 kroner/kg (49) og 52 kroner/kg (49) i 2016-17, sammenlignet med en gjennomsnittlig YTD spotpris på 56 kroner/kg. 12M terminprisene er for tiden på rundt 52 kroner/kg.»

Lakseaksjene har, i motsetning til de fleste industrisektorer på Oslo Børs, hatt en kruttsterk start på året. Men det skremmer ikke de to analytikerne.

«Til tross for en sterk siste oppgang finner vi fortsatt sektorens verdsettelse attraktiv, når en vurderer den sterke utbytte-yield, rabatt til andre proteinprodusenter og verdivurdering opp til 2017 estimater.