Kort tid etter at Norsk Sjømat har sendt ut permitteringsvarsel for 200 ansatte, åpner en annen foredlingsbedrift i Møre og Romsdal, Seafood Farmers, for det samme. – Det er helt krise, sier daglig leder og hovedaksjonær Roger Hofseth.
– Den siste tieren er et kjempeproblem for oss. Det er helt krise. Det er nesten ingen som kan produsere på disse prisene, sier daglig leder Roger Hofseth i Hofseth International, som eier det ålesundsbaserte fiskeforedlingsselskapet Seafood Farmers, til DN.no.
Lakseprisen nådde denne uken nye høyder, da den passerte 50 kroner kiloet i spotmarkedet.
Lakseppdretterne tjener fett på de skyhøye lakseprisene. Kontrasten er stor mellom oppdretterne og bedriftene som lever av å foredle laks, som må kjøpe laksen.
Dersom prisene fortsetter å holde seg på unormalt høye nivåer, vurderer Hofseth å sende permitteringsvarsel til sine rundt 150 ansatte.
– Vi må gjøre det. Om disse prisene fortsetter vil det ta tid for oss å få opp prisen, sier han.
– Hvilken kilopris kan dere leve med?
– Vi kan leve med knappe 40 kroner kiloet, sier han.
Det er imidlertid ikke en høy kilopris som bekymrer Hofseth mest. Det næringen virkelig trenger, er stabile priser, forklarer han.
– Problemet er at prisen går 20-30 prosent opp og ned. Dette tror jeg vil skade totalmarkedet for laks. Skal vi bygge og skape tillit til norsk laksenæring, er det viktig å holde en stabil, grei pris.
– Noe må gjøres før det er for sent, sier daglig leder Svein Reppe i bransjeforeningen Norske Sjømatbedrifters Landsforening (NSL) til DN.no.
Daglig leder Svein Reppe i Norske Sjømatbedrifters Landsforening. Han forklarer at årsaken til den formidable prisøkningen er at den globale etterspørselen ikke er fulgt opp av global produksjonsvekst. – Det er et misforhold mellom etterspørsel og tilbud, mener Reppe.
Men i Norge er det to forhold som gjør situasjonen ekstra vanskelig for fiskeforedlerne:
- I Norge er man rammet av et generelt høyere kostnadsnivå i foredlingsindustrien.
- Den norske foredlingsindustrien er særlig utsatt fordi EU har et tollvern mot produkter som inneholder salt og sukker på 13 prosent. Dette medfører ifølge Reppe at norske fiskeforedlere «ender bakerst i køen når kontrakter skal forhandles».
– Vedvarer situasjonen med de høye prisene på råstoff, brenner det et blått lys for toppforedlerne i Norge, sier Reppe.
Fiskeforedlingsindsutrien sysselsatte i 2012 13.000 personer i Norge, opplyser matforskningsinstituttet Nofima til DN.no.
Bransjeorganisasjonen har imidlertid en løsning. Reppe forklarer at det beste vil være å å gi foredlingsindustrien økt mulighet til å produsere laksen selv.
– Dette forutsettes at det settes krav til at råstoffet foredles i Norge og at de blir integrert mot produksjonssiden.
Reppe forklarer at NSL snarest ønsker å få satt saken på den politiske dagsorden.
– Vi frykter at foredlingsindustrien forsvinner ut av landet, sier han.
På Stranda er Jarle Myking i Norsk Sjømat ikke sikker på om den negative utviklingen snur neste år. Også Myking peker på den svært ustabile lakseprisen som et av hovedproblemene.
– Vi er usikker på første halvår 2014. Det er usikkerhet når det gjelder pris og tilgjengelighet, sier han.
Prognosene går ikke i favør firskeforedlerne. En rekke analytikere spår laksepriser til over 40 kroner kiloet første halvår 2014. Laksebørsen Fish Pool tegnet videre helårskontrakter for 2014 til rekordhøye 40 kroner kiloen forrige uke.
– I bunn og grunn kommer det an på om vi har kunder i andre enden som er villige til å betale, sier Myking.