– En god smak modnes fram

978

Det er i forbindelse med en lansering av en sjømatstudie, at Aspaker har tatt turen til Hamburg. Under en tale der poengterte hun Tysklands posisjon som storkonsument av norsk laks.

40.000 tonn via Polen
– Norge eksporterte cirka 90 500 tonn sjømat til Tyskland direkte for 2,5 milliarder norske kroner i 2014, dette er om lag 302 millioner euro. Dette er en økning på 13 prosent fra 2013. Tyskland importerer også en stor andel norsk laks via tredjeland, fremfor alt via Polen. I 2013 gikk 40 000 tonn røkt laks denne veien til Tyskland. Det tyske markedet importerte dermed sjømat fra Norge for cirka 5,8 milliarder norske kroner i 2013, og er vårt andre største konsummarked. Omregnet tilsvarer dette om lag 743 millioner euro.

Mye av fisken distribueres gjennom supermarkedkjempene Aldi og Lidl.

– For den norske sjømatnæringen er det viktig å betjene det tyske markedet med sjømat av høy kvalitet. Lanseringen av fersk norsk laks i 3 000 butikker i lavpriskjedene har økt tilgjengeligheten, og salget har økt kraftig, sa Aspaker.

Logistikk
Fisken er avhengig av en velsmurt logistikk for å nå frem med høyest mulig ferskhetsgrad.

– Moderne teknologi og kjøletransport gjør at fersk hel fisk fra Norge raskt når frem til kundene i Tyskland. Den effektive distribusjonen har bidratt til at konsumet av fersk laks økte med 40 prosent mellom august 2013 og august 2014. Laks blir spist både til hverdag og fest. Det gjør Tyskland til vårt raskest voksende laksemarked.

Modnes på veien
– Etter at laks fra Bergensregionen (eg. Hordaland) er slaktet, pakket og lastet om bord i kjølebilen, tar det kun ett døgn før kundene i Bremerhaven kan legge den i handlekurven sin. For skreien tar reisen to til tre dager fra Nord-Norge, sa Aspaker.

– Men det er ingen grunn til å bekymre seg om reisetiden. Den forringer ikke kvaliteten på fisken. Heller tvert i mot. Får fisken ligge litt, trekker fettet seg inn i fiskekjøttet og en god smak modnes fram, nesten som når du lufter en fersk vin. Det vet matkjennerne, sa hun videre.