Ny rapport vurderer de ulike metodene for overvåkning og uttak av rømt fisk i elver.
Det er grunn til bekymring for om rømt oppdrettsfisk over tid kan påvirke den ville laksens lokale egenart og overlevelse. For å hindre at dette skjer foregår det hvert år et aktivt høstfiske i mange elver for å redusere innslagene av rømt fisk på gytegrunnene. Både vurdering av tilstand og utfisking møter likevel en rekke utfordringer før de kan fungere optimalt, skriver Fiskeridirektoratet på sine hjemmesider.
Fiskeridirektoratet har ansvaret for å overvåke innslag av rømt oppdrettsfisk i lakseførende vassdrag. I denne sammenheng er validering av metoder for overvåking og uttak nødvendig.
På oppdrag fra Fiskeridirektoratet har derfor Norsk institutt for naturforskning (NINA), LFI Uni Miljø AS og Kunnskapssenter for Laks og Vannmiljø (KLV) laget en utredning som tar for seg de forskjellige utfordringene knyttet til karakterisering og uttak av rømt fisk i elv.
Institusjonene har lang erfaring med metodene som beskrives, og går detaljert gjennom fordeler og ulemper ved de enkelte metodene og de forutsetningene som kreves. Utredningen omtaler også karakterisering av bestander, og hvordan disse kan vurderes i forhold til sårbarhet.