– Verre enn fryktet

Nyheter
1088

Lerøy-konsernet presenterte i morges resultatene for det biologisk krevende tredje kvartal. Etter omfattende problemer med lakselus på yttersiden av Frøya måtte selskapet i forrige uke tåle et vedtak fra Mattislynet om redusert produksjon på to lokaliteter.

De biologiske problemene avtegner seg i regnskapet for tredje kvartal, med lav prisoppnåelse, høye driftskostnader og reduserte slaktevolumer.

Les også: – Preget av biologiske utfordringer

Svakt
– Lerøy Seafood Group (LSG) leverer et svakt kvartal – godt under både SB1M og markedets forventninger. Operasjonell EBIT utgjorde 481 millioner kroner, langt unna vårt anslag på 659 millioner kroner (konsensus rundt 670 millioner kroner). Kanskje ingen stor overraskelse, men de svake resultatene kan forklares med store biologiske problemer i region Midt, skriver Sparebank1 Markets’ analytiker Tore A. Tønseth i en kommentar til Lerøy-tallene.

– Vi har ventet svake tall, men dette var verre enn fryktet. Vi vil sannsynligvis se en større korreksjon i LSG-aksjen i dag, men på den positive siden vil dette sannsynligvis være en kjøpsmulighet. Vi har unngått LSG i noen måneder nå, selskapet har ikke vært en av våre toppvalg, da vi har vært usikre på nivået av de biologiske problemene sett i regionen. Nå er tallene ute i markedet, og svak biologi vil bli diskontert inn i aksjekursen, bemerker han.

Har hengt etter
Samtidig mener Tønseth at aksjen er attraktivt priset.

– LSG er, etter GSF, et av de mest attraktivt prisede lakseselskaper, og aksjen har hengt resten av de norske lakseselskaper. LSG ser litt volumbedring i 2017 (litt bedre enn vi forventet) og kostnader (er selvfølgelig) sett ned i de kommende kvartalene. HFISK (som nå er konsolidert med en måned) leverte historisk gode resultater, påpeker Tønseth som sannsynligvis vil redusere sine 2016-estimater etter denne rapporten.

– 2017 vil bli ikke så mye påvirket, legger han til.

Massive utfordringer
Nordea Markets’ analytiker Kolbjørn Giskeødegård påpeker at driftsresultatet er 35 prosent lavere enn forventet.

– Samlet EBIT på 15,2 kroner per kilo i et kvartal hvor lakseprisen (spot) var 60 kroner. Høy kontraktsandel (44 prosent) er en årsak til dette, men den viktigste grunnen er knyttet til massive utfordringer med lakselus i Midt-Norge (leverer 7,98 kroner i EBIT per kilo). – Vi hadde mistanke om Q3 ville bli svakt, men dette var overraskende svakt, skriver Giskeødegård i et kundenotat før børsåpning torsdag.