Venter gjennombrudd for ny havbruksteknologi: – Det er to grep som må tas

Nyheter
0

Sjømatbedriftenes administrerende direktør, Robert H. Eriksson, forventer at havbruksutvalget kommer med forslag om ny og tidsriktig miljøteknologiordning.

Torsdag denne uken vil Havbruksutvalget overlevere sin rapport til fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran. Dette er en offentlig utredning hvor hele tillatelsessystemet for lakseoppdrett skal vurderes.

– Situasjonen på Vestlandet er kritisk, spesielt i produksjonsområde 3 og 4, næringen har her blitt pålagt nedtrekk gang på gang. Tidligere denne måneden ble det slått alarm om at Hardangerfjorden begynner å nærme seg grensen for hvor mye utslipp fjorden kan tåle. Om ingenting gjøres vil vi se en seigpining av oppdrettsnæringen på Vestlandet, og vi vil få en gradvis avvikling av næringen i dette området, sier Robert H. Eriksson, og fortsetter:

– Det er to grep som må tas. For det første må det legges til rette og gis incitament om å ta i bruk lukket merdteknologi gjennom en ny og forbedret miljøteknologiordning. For det andre må myndighetene vise handlekraft og legge til rette for nytt og egnet areal for produksjon av laks og ørret i disse to produksjonsområdene, sier han.

Mandat
Det er nå over to år siden daværende statsråd, Odd Emil Ingebrigtsen, la frem sitt forslag for miljøteknologiordning. Siden den gang har det skjedd fint lite. Fiskeri- og havminister, Bjørnar Skjæran, kom med klare signaler under Sjømatdagene i januar i år, om at saken var rett rundt hjørnet. I stedet ble hele spørsmålet, like før sommeren, sendt over til Havbruksutvalget.

– Med tanke på at Havbruksutvalget fikk et tilleggsmandat rett før sommeren, så er våre forventninger store til at utvalget kommer med forslag om en ny miljøteknologiordning når de legger frem sin rapport på torsdag. Noe annet vil være skuffende, og la meg understreke vi snakker om en ordning som monner, ikke en ordning med noen lusne tonn i produksjonsvolum som var tilfellet for den første ordningen som ble lagt frem, sier Eriksson.

Lukket merdteknologi – Egget. Foto: Hofseth

For snart ett år siden overleverte Sjømatbedriftene og Norske Lakseelver et konkret forslag til statsråden. Hovedtrekket i forslaget var at en ny miljøteknologiordning skulle tilby et bytteforhold hvor den enkelte aktør kunne «bytte» inn èn tillatelse i tradisjonell merdproduksjon og få tre tillatelser tilbake i lukket merdteknologi. I tillegg skulle ordningen blant annet inneha følgende funksjonskrav:

  • Ordningen skulle sørge for null utslipp av egg og/eller frittsvømmende stadier av lakselus.
  • Teknologien som benyttes skal gjøre det mulig å nå visjonen om null rømming.
  • Ordningen skal inneha et krav på 50 prosent rensegrad av suspendert stoff/slam.

– Flere av våre medlemmer har etterspurt en slik løsning, og det vil være avgjørende viktig at myndighetene bidrar til at man rask kommer i gang med eksempelvis produksjon i lukkede anlegg, slik at man kan ta ut potensialet i de mest miljøutsatte produksjonsområdene, og slik at miljøavtrykket kan reduseres, sier Eriksson.

Miljøteknologiordning
Sjømatbedriftenes administrerende direktør viser til at samme forslaget som ble overlevert statsråden, også ble overlevert Havbruksutvalget da de startet sitt arbeid. Han viser også til at stortingsflertallet i forbindelse med forliket om innføringen av lakseskatten vedtok at regjeringen i løpet av inneværende år skulle legge frem et forslag om miljøteknologiordning.

– Vi har store forventninger til at utvalget har tatt tak i vårt innspill og leverer en løsning i tråd med hva vi har foreslått. Skulle det ikke komme noe som monner på dette området er det svært skuffende. Vi har naturlig nok også merket oss hva Stortinget har vedtatt, og gjennom vår dialog med stortingspolitikerne så opplever jeg det er mange som omfavner vår løsning. Situasjonen begynner å bli tidskritisk, så vi vil uansett hva som måtte komme på torsdag arbeide for å få gjennomslag for vår løsning. Her må trøkket holdes opp, regjeringen har tross alt forpliktet seg til å legge frem en egen sak på dette i løpet av høsten, avslutter Robert H. Eriksson.