Utfordringer i Skottland dempet rekordinntjening for Bakkafrost

Nyheter
0

Bakkafrost tjente 587 millioner danske kroner (770 millioner norske kroner), noe lavere enn analytikernes estimat på 608 millioner danske kroner (798 millioner kroner), i årets andre kvartal.

Det færøyiske oppdrettselskapet slaktet 19.700 tonn laks (sløyd vekt) i kvartalet.

I en kommentar til resultatet sier administrerende direktør Regin Jacobsen:

– Vi er fornøyde med resultatene i dette kvartalet. Vi er spesielt fornøyde med den sterke biologiske ytelsen på Færøyene, hvor vi hadde den laveste lakselusnivå på åtte år, lav dødelighet og sterk vekst. Vi har også gjort betydelige fremskritt i vår strategi for store smolt, læring fra vår erfaring fra det siste året. Tilpasninger til den store smoltproduksjonen har ført til ytterligere forbedret smoltkvalitet og robusthet.

– Oppdrettsvirksomheten i Skottland har forbedret seg sammenlignet med tidligere kvartaler, men vi har hatt noen utfordringer på ett område i dette kvartalet. Våre investeringer i nye settefiskanlegg for produksjon av stor og høykvalitets smolt er nøkkelen til å transformere virksomheten i Skottland, og vi er godt i gang med det første av de nye settefiskanleggene på Applecross, noe som øker smoltproduksjonen betydelig kapasitet i 2023, sier han.

– Laksemarkedet i dette kvartalet har vært preget av rekordhøye priser. Vi har sett et sterkt come-back etter Covid fra Horeca-markedet mens det globale tilbudet har gått ned med mer enn seks prosent i to kvartaler på rad. Tilførselen av fersk laks til spotmarkedet har blitt ytterligere begrenset av høy kontraktandel i bransjen. I kombinasjon med sterk etterspørsel har dette ført til alle tiders høye laksepriser. For det neste året i hvert fall vil tilbudsveksten være lav, og vi forventer moderat sterke priser, bemerker Jacobsen.

– Laksenæringen er også påvirket av dagens sterke inflasjon på råmaterialer og energi. På grunn av den lange produksjonstiden er det en betydelig tidsforsinkelse før de økte kostnadene vil være fullt synlige i økonomien til oppdrettsselskapene.