– Tenk å kunne sende lakseskinnet pakket i bioplast av sitt eget skinn

Nyheter
0

Biprodukt av biproduktet.

Det er en særdeles tilfreds gründer Michal Meyer Nilssen som kan fortelle iLaks at Norskin er tatt med i akseleratoren «Trykktanken Marint Råstoff». I dag starter de jobben med å videreforedle egen forretningsidé. Det skjer gjennom ett samarbeid med Biotech North og SINTEF. CoFounder har ansvaret for å gjennomføre akseleratoren.

I vår har de jaktet nye ideer i Nord-Norge og da fant de Norskin på Fauske. Ideen om bioplast fra fiskeskjell og eksklusive skinn av laks ble valgt ut som én av de mest spennende forretningsmulighetene i Nord-Norge basert på marint råstoff.

Konseptet er rettet mot etablert næringsliv og industri, med formål sette fart og retning på forretningsmuligheter med internasjonalt potensiale.

Meyer Nilssen viser de tørkede fiskeskjellene som er pakket og klar til å bli sendt til Nofima

Ideprosesser
– Vi hadde flere idéprosesser knyttet til mulige biprodukter av skinn og fiskeavfall. Vi har vært i dialog med ulike bedrifter, vurdert om det kan tørkes og brukes til skrubb eller andre produkter, sier Michal Meyer Nilssen.

– Så begynte vi å se på innholdet i skjellene for å utforske flere muligheter. Det er jo slike innovative prosesser vi liker å jobbe med. Vi er en innovativ bedrift med kort inkubasjonstid. Vi så allerede før jul at dette med bioplast kunne være en mulighet, sier Meyer Nilssen.

Når skjellene løsner
Gjennom den kjemiske brenningen av skinnet i trommelen løsner alle skjellene fra lommene, og kommer ut i prosessvannet. Siden Norskin ønsker å være en miljøbevisst bedrift og utnytte alt restråstoff fullt ut, er det ønskelig å utvikle en metode for å håndtere dette, sier Meyer Nilssen.

Fra alle batcher lagrer de og tørker skjellene. Deretter sendes skjellene til Nofima for å gjennomføre forsøk.

Ferdig tørket skjell fra lakseskinn

Pakket inn i eget skinn
Skjellene vi ser på bildet over kommer fra ti større laks som har vært gjennom trommelen til Norskin på Fauske. Da er det godt å ha en kreativ kjemiker med på laget. Kari Nesset Johnsen har en mastergrad i kjemi fra Universitetet i Bergen. Hun har allerede klart for seg hva hun ser for seg av muligheter.

– Målet er å sende fiskeskinnene til motehusene i Europa pakket i biobasert plast laget av laksens eget skjell, sier Kari Nesset Johnsen. En slik løsning vil være bærekraft og gjenbruk i høyeste form mener hun og Meyer Nilssen.

Kari Nesset Johnsen med en håndfull skjell fra Norskins lakseskinn

Les også: Drømmer om Gucci-vesker og vil erobre Alexander McQueen

Håper på videre støtte
Norskin har søkt om midler fra MABIT-ordningen til Norinnova for å gjennomføre et forprosjekt som skal avdekke om det er mulig å komme frem til en metode som er anvendelig i industriskala og med kortere prosesstid.

– Lar det seg ikke gjøre blir det ensilasje, sier Meyer Nilssen. De får svar på søknaden den første uka i juni.

Lykkes de med produktutviklingen vil mottakerne av produktet leveres til produsenter som bruker det som ingrediens i sin produksjon av bioplast.

Visjonen til Norskin er å produsere 60 tonn med skinn som skal ut til europeiske motehus og garverier. Fra 60 tonn skinn blir det mer enn nok av skjell fra skinnet å ta vare på.