Folket har talt. Erna Solberg tar Norge videre. Det vil merkes for oppdrettsnæringen.
For første gang siden Kjell Magne Bondevik gikk av i 2005 ligger det an til ny borgerlig regjering. Valgprognosene varsler at Jens Stoltenberg pakker snippesken som leder for den lengstsittende regjeringskoalisjon siden Einar Gerhardsen. Nå tar Marine Harvest-direktør Marit Solbergs lillesøster Erna over tillitsvervet.
Hvilke konsekvenser får resultatprognosen for oppdrettsnæringen?
Først og fremst markerer dette et taktskifte i utviklingen. Det er grunn til å anta en vesentlig høyere volumvekst enn det den rød-grønne regjeringen har gått inn for. Veksten kan skje ved nye konsesjoner eller økt produksjonskapasitet på eksisterende konsesjoner.
De såkalte grønne konsesjonene ligger an til å bli et intermezzo. Både regjeringstrioen og miljøpartiene Rødt og De Grønne, som begge har vært høylydte i sin motstand mot oppdrettsnæringen, har fått lavere oppslutning enn hva mange meningsmålinger tidligere har tydet på.
Det betyr også at statens majoritetspost i Cermaq ligger an til å bli solgt. De borgerlige partiene har vært klare på at det ikke er statens rolle å sitte på en majoritetspost i verdens tredje største oppdrettselskap.
Nå kan spekulasjonene om ny fiskeriminister starte på alvor. Lisbeth Berg-Hansen vil takkes av, men det er fortsatt for tidlig å si både hvilket av de borgerlige partiene som tar denne regjeringstaburetten og likeledes spå hvilke personer som er mest aktuelle. Først i køen står naturligvis Høyre, men regjeringskabalen er fortsatt en uke eller to unna.
For fiskeri- og havbruksmediene innebærer valgresultatet også at den konkurransevridende pressestøtten til papiravisen Fiskeribladet Fiskaren ligger an til å bli redusert. Fremtidens medier konkurrerer på fart og på nett – ikke på gårsdagens nyheter på papir.