Snorkel mot lus

617

Forskere i Austevoll har utstyrt laksen med snorkel, for at fisken skal holde seg på dypt vann. Der unngår den lakselusa.

Løsninger på store problem kan være ganske enkel. I Austevoll har de funnet en metode for å unngå at laksen får lakselus, uten kjemikalier og behandlinger.

Lakselus holder seg nær vannoverflaten. Dersom laksen holdes flere meter under vann kommer den aldri i kontakt med lakselusen. Men, laks må fylle luft i svømmeblæren jevnlig.

– De kommer opp til overflaten og trekker luft en gang om dagen omtrent, sier forsker Frode Oppedal ved Havforskingsinstituttet til NRK.

De har utviklet en dypvannsmerde med en form for «snorkel». Laksen svømmer rundt på flere meters dyp, men kommer opp gjennom en trang hvit note for å trekke luft.

Denne metoden har blitt testet ut i Austevoll, og resultatene så langt er gode.

– Vi ser mellom 50 og 75 prosent mindre lakselus på fisken. Og det er et godt resultat! sier Oppedal.

Oppdrettslaks - SNORKELEN: Opp en trang hvit note kommer fisken for å trekke luft. Det gjør de en gang om dagen. - Foto: Christine Kongsvik / NRK
SNORKELEN: Opp en trang hvit note kommer fisken for å trekke luft. Det gjør de en gang om dagen.Foto: Christine Kongsvik / NRK

– Fordelen med dette er at man slipper utslipp av kjemikalier fra lusebehandling og det blir mindre lus på villaksen. Dyrevelferden blir bedre for laksen, fordi de slipper å leve med lus eller flere lusebehandlinger, sier Oppedal.

Metoden skal testes ut i storskala ved oppdrettsanleggene det kommende året. De store oppdretterne har også vært med på å betale for forskningsprosjektet. Dersom det blir vellykket, kan merdene være i bruk innen 2015.