Sertifisering åpner nye muligheter

807

Bergenseksportør Seaborn har landet sertifiseringen av Global.GAP. – Det betyr at vi kan selge til flere kunder og flere typer markedssegmenter. Det gir en merverdi på det vi selger, sier markedsansvarlig Maria «Lupe» G. E. Barroso.

Global.GAP etterspørres av blant annet av foredlingsindustri, herunder røykerier og filetfabrikker.

– Det er kunder som produserer for supermarked, som de fleste gjør, og det betyr at vi kan selge til flere kunder og flere typer markedssegmenter. Det gir en merverdi på det vi selger, forteller Maria «Lupe» G. E. Barroso. Hun er markedsansvarlig i Seaborn. Foreløpig er det mye fokus på dette i Europa, men også i en rekke andre land.  

– Standarden har hovedvekt på mattrygghet, minimal miljøpåvirkning, dyrevelferd og sporbarhet, forklarer Rigmor Høviskeland. Hun er kvalitetskoordinator i Seaborn.

– Den gir kundene trygghet for at produksjonen har vært i henhold til de nevnte kriteriene. De kan identifisere produktet i hvert prosesstrinn. Det er en bred standard som omfatter mye av det som kundene er opptatt av og spør etter. En gjennomsiktig produksjon med full sporbarhet gir produktet integritet, legger hun til.

– Chain of custody sertifisering innebærer at vi skal kunne skille de sertifiserte produktene fra produkter som ikke er sertifiserte – og sikre full sporbarhet.

– Tilbakemeldingene fra oppdretterne er at Global.GAP-sertifisering gir bedre implementering av rutiner, færre avvik og bedre flyt på sikt, sier Høviskeland.

Seaborn fikk godkjennelsen formelt 13. august. Bergenseksportøren selger denne uken 1.500 tonn laks og 450 tonn ørret. Sertifiseringen gir utvilsomt drahjelp i markedet.

– I 2011 hadde vi flere ansatte som sluttet hos oss, men i år ligger vi an til å ta igjen det tapte og få vårt beste år noen gang. Vi har jobbet kontinuerlig med både kvalitet og salg for å komme på dette nivået, sier Barroso til iLaks.