ROV’er tar over for dykkere

Nyheter
1326

– ROV er en fjernstyrt ubåt. En robot som en styrer med kabel til overflaten. De vi har er fra 12 til 40 kilo. På neste båt blir de en del større, opptil 400 kilo, forklarer Robert Sørheim Olsen til iLaks.

Han er daglig leder i selskapet ROV AS. Som navnet antyder, er virksomheten rettet mot bruk av ROV’er til oppdrettsnæringen. Sørheim Olsen har brukt fjernstyrte ubåter til notinspeksjon siden 2007.

Kostnadseffektivt
– Jeg begynte som dykker selv. Jeg så vi ikke hadde tid til å komme over hele arealet etterhvert som merdene ble større. Notarealet som skal inspiseres blir større. Dermed begynte jeg å se på andre muligheter for å gjøre notinspeksjon på en bedre og mer kostnadseffektiv måte. Og da kjøpte jeg den lille ROV’en på som brukes i dag som et portabelt system. Det var en god løsning.

iLaks treffer han på kontoret på Leirvikflaten på Godvik. Vi skriver midten av september, men det er brennhett ute. 31-åringen er oppvokst i nabolaget, på Drotningsvik og Kjøkkelvik, vest for Bergen.

– Vi har posisjonslogging på ROV’ene, så vi kan se til enhver tid hvor ROV’er og stadfeste eventuelle oppdagelser – gi en posisjon for disse, forteller han.

Reduserer risiko
– Dykking er fremdeles veldig mye brukt til notinspeskjon. En må ofte dykke hver dag og gjøre dype dykk.

Dette kan komme i konflikt med hvilebestemmelser og fysikken.

– Det er fysiske lover – det er ikke en fornuftig belastning på kroppen. Det er veldig mange som gir seg tidlig, i hvertfall på notinsepskjon. Og lovverket sier det også, det er ikke lov å gå til bunnen på en del merder. I merdene er det ikke uvanlig at det 55 meters dyp. Skal du dykke dypere enn 30 meter, så er en avhengig av trykkammer på stedet. Og dykkerne opplever dybderus, som gjør at evnen til å vurdere det de ser blir redusert. Ved bruk av ROV klarer vi å levere mye bedre dokumentasjon, bedre sporbarhet på dokumentasjon – og ingen risiko for personellskade, forklarer Sørheim Olsen til iLaks.

Overrepresentert
– Av all dykking som foregår i Norge er dykking i oppdrettsnæringen overrepresentert i forhold til skader ifølge Arbeidstilsynet. Mengden dødsfall, skader og uhell er overrepresentert grunnet dybden og mengde dykking. Og at de ikke overholder dykkefrie dager – rett og slett hviletid. Andre bransjer dykker like mye, men de har større ressurser og kan gjøre det tryggere. I oppdrettsbransjen er det en ny jobb hver dag, og da må du ta med deg trykkammer. Skal du være kostnadseffektiv vil du ikke ha med deg det apparatet som er nødvendig, sier han.

– Jukses det i faget?

– Ikke alle selskaper, det finnes mange som er flinke, men jeg vet det er noen som jukser med bunntid og dykketid. Langt mer enn det som er forsvarlig. Men en del selskaper er flinke, understreker han.

– De har gått bort fra spyling av merd med dykkere. Etter at 160 metrene kom, gikk det ikke mange år før det var kommet mye bedre løsninger på spyling. Ofte skyldes det manglende kunnskaper hos kunden. Både med tanke på loven og fysiske lover, sier Sørheim Olsen, men legger til at stadig flere blir klar over det.