Prisfallet biter ikke på aksjene

355

Et lakseprisfall på nesten 40 prosent har så langt ikke hatt nevneverdig innvirkning på prisingen av oppdrettsaksjene på børsen. Finansmarkedet ser gjennom pristurbulensen, og tror den er forbigående.

Når Marine Harvest idag betaler ut fem øre i utbytte, skulle normalt aksjekursen falle fem øre. Når Oslo Børs’ totalindeks samtidig faller 0,4 prosent, hadde det vært nærliggende å anta at aksjen skulle falle enda noen øre. Men neida, Marine Harvest har i formiddag kun falt tre øre, noe som er de facto en oppgang justert for utbyttet. MHG snuser fortsatt på seks-tallet.

Marine Harvest er den klart største oppdretteren på børsen, og det ubestridte lokomotivet i sektoren. Samtidig har heller ikke de andre kursene i lakseaksjene beveget på seg i nevneverdig grad den siste måneden.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Den siste måneden har spotprisen for laks falt over 14 kroner kiloet. Fallet er dypere enn det noen av aksjeanalytikerne har gitt uttrykk for og predikert. Det har historisk vært en klar korrelasjon mellom spotpris og aksjekurs for oppdretterne – ikke unaturlig gitt at de stort sett er råvareprodusenter hvor inntjening er underlagt den til enhver tid gjeldende salgspris. Spotprisfallet har smittet videre på de korte forward-kontraktene. Heller ikke det har slått inn på kursdannelsen på børsen.

Prisfallet er så dypt at de svakeste oppdretterne nå selger med tap. De har riktignok solgt med storgevinst i hele år, og en ensom svale gjør ingen sommer. Men samtidig er det ingen som med sikkerhet vet hvor lakseprisens ferd går videre. Den kan snu opp igjen – eller falle videre. Men investorene lar seg ikke bekymre. Med julesalget to måneder unna, skal etterspørselen normalt vokse raskere enn utbudet av fisk.

Det er dårlige tider for dårlige nyheter. Oslo Børs’ totalindeks handles for tiden på det høyeste nivå siden sommeren 2008. Børsklimaet er preget av ukuelig optimisme. Negative nyheter biter ikke. Ikke ennå.