Ocea og Bremnes Seashore sammen om grønn avlusing

783

Ocea og Bremnes Seashore signerte nylig en avtale om en felles videreutvikling av Oceas Thermolicer. Samtidig signerte de en avtale om ny 400 tonns fôrflåte, ombygging av fôringsanlegg og annet utstyr til en samlet verdi på 28 millioner kroner.

Ocea har siden 2007 jobbet med en metode for termisk avlusing av fisk. Begynnelsen var av det tilfeldige slaget. Da avdelingen i Kolbeinsvik i Austevoll testet svakstrøm som avlusingsmetode, observerte den at lusen så ut til å dø momentant da de rengjorde karene med varmt vann. Dette startet et utviklingsløp som har vart i syv år. I løpet av disse syv årene har Ocea kommet frem til en patentert metode som er kommersialisert i Chile, og som nå er klar for kommersialisering i Norge og resten av Nordsjøområdet, opplyser Ocea.

Thermolicer har vært i drift i Chile i en lengre periode og har gitt meget gode resultater, både med tanke på avlusing og fiskevelferd. Fisken blir pumpet inn i et lunkent vannbad som varer i underkant av 30 sekunder. Lusen tåler ikke den plutselige temperaturforandringen og dør, mens fisken blir ført lusefri tilbake til sjøen, og lusen samles opp og destrueres.

– Ocea Chile har i en periode levert avlusningstjenester til et utvalg av sine kunder, men nå er metoden moden for oppskalering til norske forhold, sier Oceas Karl Petter Myklebust.

– I Chile har vi hatt veldig gode resultater på avlusing og meget lav dødelighet, både rett etter behandling og på målinger lang tid etter behandling. I samarbeid med Bremnes vil vi videreutvikle prosessen, med fokus på å øke kapasiteten samtidig som vi ivaretar fiskevelferden. Vi har også inngått et samarbeid med Veterinærinstituttet for å sikre oss tredjepartsdokumentasjon på metoden i Norge. Den første kommersielle norske utgaven er allerede under bygging, og skal prøves ut av Bremnes til høsten, sier han.

Ocea Thermolicer

– Bremnes Seashore har stor tro på metoden, sier Geir Magne Knutsen, oppdrettsjef i Bremnes Seashore. – Vi velger å være tidlig ute for å sikre oss at vi har redskap i verktøykassen som fungerer. Resistens er et økende problem og vi er nødt til å være med på utviklingen av fremtidens metoder mot lus. Vi jobber aktivt med rensefisk for å holde lusenivåene så lave som mulig, men fra høsten av er det Ocea Thermolicer vi kommer til å bruke når vi må aktivt inn og behandle fisken.

– Vi har sett resultatene for avlusinger gjort i Chile og de lover meget godt, samtidig er det viktig for oss at metoden ikke bruker noen form for medikamenter eller på annen måte kan bidra til å skade miljøet i fjordene våre. Sammen med Ocea vil vi i den nærmeste perioden gjøre oss viktige erfaringer med maskinen og metoden slik at vi står godt rustet når avlusingen begynner for fullt, sier Knutsen.

Karl Petter Myklebust forteller at det i første omgang jobbes med et fåtall kunder om et par maskiner.

– Interessen i det siste har vært enorm, vi har fått henvendelser fra inn- og utland av oppdrettere som er interesserte i vår patenterte Thermolicer. Vi vet at metoden og maskinen virker, men ønsker en rolig tilnærming til norske forhold. Håndtering av fisk er noe som skal tas på alvor, og vi skal sørge for at metoden og maskinen er så skånsom som overhodet mulig, samtidig som vi jobber med å øke kapasiteten, sier han.