Nekst vil legge de første Havliljene i samdrift med Firda Sjøfarmer i Solund

Nyheter
0

Nærmer seg realisering.

Florø-selskapet Nekst søkte opprinnelig på 16 utviklingskonsesjoner, men ble avspist med to. Konseptet var «Havliljen», hvor ideen er å bedre velferd for laks og unngå luseproblematikk ved å kunne senke merden dypere i sjøen hvor det ikke oppholder seg lus. I nedsenket tilstand er det avgjørende å  kunne overvåke fisken og innhente data om fiskevelferd, biomasse/vekst og overvåke at fisken er fri for lakselus.

Nå har Nekst valgt lokaliteten hvor den første Havliljen skal utplasseres. Det er Saltskor, øst i den værharde Lågøyfjorden i Solund kommune.

Svært eksponert
Ifølge søknadspapirene, som er lagt ut på høring fra Solund kommune, ligger området «svært eksponert til fra nordvest, men er relativt beskyttet fra sør av en rekke holmer og skjær». Under lokaliteten er det 110-120 meter dypt, før det går bratt videre til rundt 200 meters dyp.

Les også: Nekst går for å realisere «Havliljen» tross beskjeden konsesjonsfangst

Lokalitet Saltskor. Kart: Solund kommune

«Det planlagte anlegget vil bestå av en stk. frittliggende «havliljer» med en ytre diameter på 61,2 meter og omtrent 220 meter i omkrets liggende på en rekke i retning nord-sør. Hver merd vil ligge i en fortøyningsramme på 120 x 120 meter. Anlegget ut til fortøyningsrammene vil bli 480 meter langt og 120 meter bredt,» fremgår det av søknadspapirene.

Nekst er tildelt to konsesjoner, totalt 1.560 tonn, og vil derfor på det grunnlaget søke samarbeid med andre oppdrettere i området for drift av lokaliteten til en minimum størrelse på lokalitet tilsvarende MTB (maksimal tillatt biomasse) på 3.120 tonn.

«HavLiljen». ILLUSTRASJON: Nekst

Partner
Med bakgrunn i et lavere antall konsesjoner knyttet til Havliljen ser Nekst det som helt avgjørende at det kan etableres driftsamarbeid med lokal oppdretter for felles bruk av båter, mannskap og fôrflåte.

Les også: Nekst satser på kunstig intelligens i nedsenket oppdrettsanlegg

Den lokale oppdretter som er valgt til dette samarbeidet er Firda Sjøfarmer, eid av Firda Seafood Group, i Solunds nabokommune Gulen.

Etter planen vil Nekst starte testing med minimum fire merder i en enhet. Havliljene er tiltenkt for oppfôring av postsmolt til slaktevekt.

«Solund kommune er generelt svært positiv til aktører og prosjekt som er med på å fremme en bærekraftig akvakulturnæringen,» heter det i en samarbeidsavtale som er inngått mellom Nekst og Solund kommune.

Nekst er eid, med en fjerdedel hver, av gründerne Martin Ramdsdal og Audun Aasen, Rostein-eier Rofisk og Tore Håkon Riple via selskapet Kapsel.

Illustrasjon: Nekst