– Nedtrekket kombinert med regjeringens skattegrep ovenfor mindre lokaleide oppdrettsbedrifter er en svært dårlig kombo

Nyheter
0

Kraftige reaksjoner på regjeringens nye trafikklys-regulering.

Tirsdag morgen kom meldingen om at to produksjonsområder får rødt lys og biomassereduksjon, tre områder får gult lys, med produksjonsfrys, og åtte områder får grønt lys og muligheter for å vokse.

Blant dem som er rammet av ny biomassereduksjon er Sogne-oppdretter Firda Seafood.

– Det er åpenbart at dette er et stort inngripen som vil kunne bidra til strukturelle endringer i PO3 og 4. Nedtrekket kombinert med regjeringens skattegrep ovenfor mindre lokaleide oppdrettsbedrifter er en svært dårlig kombo. Det virker som man ikke helt ser sammenhengene i alle de forskriftsendringer og tiltak man igangsetter, og at man ikke har oversikt over hvilke konsekvenser dette kan få for arbeidsplasser, og lokalt eierskap, og ikke minst nasjonal råderett over næringen, sier daglig leder Ola Braanaas til iLaks.

Ola Braanaas, Firda Seafood. Foto: Aslak Berge

Alvorlig
– Et nedtrekk er en alvorlige inngripen. For vår del driver vi en fullintegrerert virksomhet fra settefisk til eksport. Nedtrekkene i PO4 representerer et bortfall av råstoff fra våre fabrikker på 3-4 uker, hvorav 100 ansatte blir rammet bare i slakteri og foredling. Tunge investeringer for å bedre dyrevelferden å bekjempe lakselus synes å ha vert meningsløse, og grunnlaget for nye tiltak svekkes. Jeg savner gulroten, hvis departementet virkelig ønsker at næringen skal ha vekst og utvikling så burde man sett på intensiver i de områdene hvor skoen trykker, sier Firda Seafood-sjefen.

Les også: Bladde opp nær en halv milliard for laksevekst: – Vi opplever det slik at spillereglene er endret

– I tillegg har vi en forvaltning som trenerer overgang til nye bedre lokaliteter å sanering av dårlige, som trenerer godkjenning av driftsomlegging fra åpen til lukket teknologi i eksisterende lokaliteter. Vi har brukt seks år i forvaltningen på en søknadsprosess for postsmolt, større smolt ut kortere omløpstid i sjø, og mindre lus. Den er ikke ferdigbehandlet enda. De sier vi skal gjøre mer, men en vellfungerende forvaltning er Skjæran sitt ansvar, mener Braanaas.

– At man fokuserer på vekst i andre deler av landet blir for oss retorikk og en mager trøst, for oss er det handling som teller. Vi og våre ansatte står på barrikadene hver dag for å lykkes bedre. Jeg håper derfor statsråden setter vind i seilene slik at forvaltningen ikke blir til hinder for at vi kan gjøre jobben vår, og at departementet snarere bidrar med insentiver, enn den avstraffing dette bærer preg av å være, sier Braaanaas videre.

Erlend Haugarvoll.

Påvirkning
En annen oppdretter som rammes av rødt lys og nedtrekk av biomasse er Hardanger-baserte Lingalaks.

– Lingalaks er glade for at vi har hatt stor fokus på å ha lusenivå så lavt at det kvalifiserer for unntaksreglene. Det skal sikre minimalt utslepp og påvirkning fra våre anlegg, kommenterer Erlend Haugarvoll i Lingalaks.

– Vi har også overvåkingsprogram i elvene for å sikre og overvåke påvirkningsgraden på villfisken, bemerker Haugarvoll.