– Laks oppdrettet i et godt landbasert anlegg vil være konkurransedyktig med laks produsert i sjø

Nyheter
1941

Den landbaserte lakseoppdretteren Fredrikstad Seafoods har lagt bak seg sitt første første hele driftsår.

I vår startet Fredrikstad Seafoods å selge sin første landbaserte laks.

Bernt Olav Røttingsnes. FOTO: Stian Olsen

– Tilbakemeldingene fra kunder har vært svært god. Fisken har god smak, flott farge, og har fast og fin konsistens med noe lavere fettinnhold enn annen laks. Dette er det mange kunder som setter pris på, oppsummerer konsernsjef Bernt Olav Røttingsnes i Nordic Aquafarms, morselskapet til Fredrikstad Seafoods, overfor iLaks.

Ifølge Røttingsnes selges laksen til fiskebutikker, restauranter og Coop Mega, primært på Østlandet, i tillegg til at den eksporteres til utvalgte europeiske markeder.

– Vi slakter nå cirka 20 tonn per uke, og forventer å ligge på det gjennom hele 2021. Totalt slaktet vi cirka 400 tonn i 2020, fortsetter Røttingsnes.

Les også: Prosjektene renner inn: 73 aktører vil bygge landbaserte lakseanlegg for 1,8 millioner tonn

– Vi får bekreftet det vi har lagt til grunn i budsjettene
I budsjettene til mange av de landbaserte oppdrettere settes budsjetterte produksjonskostnader rundt 60 kroner kiloet. På spørsmål om hvordan Fredrikstad Seafoods gjør det på produksjonskostnader, svarer Røttingsnes:

Inne på modul 2 hos Fredrikstad Seafoods. FOTO: Stian Olsen

– Her ønsker jeg ikke å gå inn i detaljer, men det vi kan si er at vi får bekreftet det vi har lagt til grunn i budsjettene både i Fredrikstad og i våre fremtidige anlegg i USA. Laks oppdrettet i et godt landbasert anlegg vil være konkurransedyktig med laks produsert i sjø.

Da iLaks i 2017 møtte gründer og tidligere administrerende direktør i Nordic Aquafarms, Erik Heim, snakket han om viktigheten av å produsere store volum i landbaserte anlegg. Anlegget i Fredrikstad vil fullt utbygd bare kunne produsere 6.000 tonn.

– Det er ingen anlegg til nå som er det man vil kalle kommersiell størrelse, egentlig ikke heller anlegget vårt i Fredrikstad. Det blir litt for lite, sa Røttingsnes til iLaks i mars.

USA og Asia
Røttingsnes la heller ikke skjul på at anlegget i Fredrikstad primært var et forsknings- og opplæringssenter for Nordic Aquafarms, som de vil bruke aktivt for å utvikle anlegg utenfor Norge.

Slik ser Nordic Aquafarms for seg realiseringen av den planlagte oppdrettsanlegg på den amerikanske østkysten. ILLUSTRASJON: Nordic Aquafarms

Nordic Aquafarms jobber med å realisere et landbasert anlegg i Maine i USA, som skal produsere 33.000 tonn laks årlig. I tillegg arbeider selskapet med et annet landbasert prosjekt i USA, nærmere bestemt California

– I Maine har vi nå fått alle nødvendige tillatelser, med unntak av den som skal utstedes av US Army Corp of Engineers. Denne vil komme i løpet av kort tid og vi jobber videre med planleggingen av dette anlegget. I California har vi sendt inn alle søknader og forventer å ha alle tillatelser på plass i løpet av 2021, sier Røttingsnes.

Røttingsnes har også tidligere antydet overfor iLaks at det kan være aktuelt for Nordic Aquafarms å bygge anlegg i Asia.

– Det er ikke noe nytt jeg ønsker å kommunisere om dette nå, sier han avslutningsvis.