Kampen mot lakserømmingene: Bransjeorganisasjonene med felles strategibrev til Nesvik

Nyheter
1106

Sjømat Norge, Sjømatbedriftene, Kystrederiene og Norsk Industri har blitt enige om å sende et felles brev i løpet av uken til fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik, der bransjeorganisasjonene foreslår ulike tiltak for å få bukt med rømmingsproblemene i oppdrettsnæringen.

Det bekrefter Sjømat Norge overfor iLaks.

– Hovedbudskapet er at organisasjonene skal styrke innsatsen med å forebygge rømming hos alle aktører som håndterer levende fisk og at dette arbeidet skal koordineres godt mellom organisasjonene gjennom løpende dialog via et dertil egnet forum, skriver Henrik Stenwig, direktør miljø og helse i Sjømat Norge i en e-post til iLaks.

300.000 rømte fisk
Det var under et møte med bransjeorganisasjonene forrige fredag at fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik gikk knallhardt ut mot oppdrettsnæringen etter flere rømminger den siste tiden, og krevde konkrete tiltak innen en uke.

Nærmere 300.000 laks har rømt i år fordelt på mer enn 30 hendelser. Det betyr at 2019 ligger an til året med flest rømminger siden 2011. Men Fiskeridirektoratet fortalte iLaks at statistikken er vàr for enkelthendelser med mye rømt fisk, og at antall innrapporterte episoder i 2019 ligger så langt på samme nivå som årene før.

Det var likevel ikke godt nok for Nesvik, som altså forlangte handling fra oppdrettsnæringen.

Robert Eriksson. FOTO: Trine Forsland

Sjømat Norge responderte med at de var beredt til å følge opp, og utformet mandag et forslag til tiltaksplan. Det samme gjorde de andre bransjeorganisasjonene, før de altså møttes tirsdag.

Sjømatbedriftene kom allerede før møtet med fire konkrete tiltak de mener kan få bedre kontroll på fiske, slik at man kan unngå rømminger. Et av tiltakene innebærer at selskaper med gjentatte rømminger de to siste årene, ikke skal tilbys vekst.

– Sjømatbedriftene har levert fire tiltak til statsråden før helgen. Videre jobber vi denne uken sammen med de øvrige organisasjonene om å fremme ytterligere tiltak vi kan stå sammen om. Dette arbeidet vil pågå gjennom hele uken og bli overlevert fiskeri- og sjømatministeren innen fredag denne uken, sier administrerende direktør Robert Eriksson til iLaks.

Han understreker at det videre blir uhyre viktig at næringen blir dyktigere til å vurdere og håndtere risiko knyttet til arbeidsoperasjoner.

– Rømming kan skje, men skal ikke skje. Det er vi i næringen som har ansvaret og må sørge for at rømming ikke skjer. Vi må derfor opp med kompetansen, slik at vi håndterer arbeidsoperasjonene bedre. Derfor er et felles arbeid oss organisasjonene viktig for å sørge for at rømming ikke skjer, sier Eriksson.

Tor Arne Borge. FOTO: Kystrederiene

– Svært kritisk at alle involverte parter koordinerer seg
iLaks var tidligere denne uken i kontakt med administrerende direktør i Tor Arne Borge i Kystrederiene. Da fortalte han at det vil være svært kritisk at alle involverte parter koordinerer seg med en samlet kraft for å oppnå resultater fremover

Borge ønsker ikke å kommentere tirsdagens møte på det nåværende tidspunkt.

– Vi har ikke noen kommentarer nå før vi har konkludert og satt felles tiltak. Vi vil informere behørlig når dette er på plass, skriver Borge i en e-post til iLaks.

iLaks har ikke oppnådd kontakt med Norsk Industri, hvor Mowi er medlemsbedrift. iLaks snakket imidlertid med Mowi i begynnelsen av denne måneden. Selskapet har vært involvert i sju rømmingshendelser så langt i år. 

– Dette er selvsagt dårlige saker for omdømmet vårt, men vi skal jobbe knallhardt med å forbedre måten vi jobber på og sørge for at fisken har det bra og holder seg i merdene, sa Mowis kommunikasjonssjef Eivind Nævdal-Bolstad.