– Oppdrett? Nei, det har vi heldigvis ikke her. Vi fisker villaks, sier campingverten i Nesseby. Mens olje- og gruvebransjen for alvor har fått øynene opp for Finnmark, henger oppdrettsnæringen etter.
– Vi har ikke fått så mye denne uken, men vi fikk litt i forrige uke, sier den unge campingverten til iLaks. Han leier ut rom for 690 kroner natten. Det blir det ikke mye arbeidsplasser eller skatteinntekter. Lite penger til sykehus, skoler og vei. Derfor flytter da også ungdommen bort fra Nesseby og Varanger.
Ved Villa Organics anlegg i Gandvik, tre mil øst for Varangerbotn, ligger to rekker med plastringer på vågen. Sjøen er farget blågrønn denne varme sommerdagen. Villa Organic har etterhvert opparbeidet seg nærmest en monopolposisjon her i Øst-Finnmark. Moldefirmaet viser vilje og ønske om å investere ved Barentshavets strender. Mange har prøvd, få har fått det til. Men med dagens laksepriser og markedsutsikter, er det nok mange som kunne tenkt seg å prøve. Flaskehalsen er konsesjon.
Ved Neiden Hotell, fem mil lenger øst i fylket, er det en svensk arbeidsinnvandrer som ser store muligheter i Finnmark. Han har tatt over hotellet, og opplever god etterspørsel.
– Her får en jobb. Det er 100.000 arbeidsledige i Sverige, sier hotelsjefen. – Så kan en kjøre til Russland å tanke til seks kroner literen. Det er, som jeg sier, ingen steder i Norge de har så store biler som her.
– Dette er som i Sverige når det gikk som best på 70 og 80-tallet. Folk er fornøyde. Og så er det trevlig å være her, sier han muntert.
– Gruvearbeidere fra Kiruna tjener 10.000 mer i måneden ved å jobbe i gruvene i Sør-Varanger. Det er mye. Da kan en kjøre fem timer i bil.
– Og så bygger de oljehavn her nede for fem milliarder. Det er mye penger – det bor jo bare 9.000 i kommunen, påpeker han. Han er optimist med tanke på fremtiden. En fremtid med industri i Finnmark.