Fagsjef oppdrett i NSL, Kristin Sæther, avviser Miljøpartiet De Grønnes raljering med norsk oppdrettsnæring som skremselspropaganda.
iLaks meldte tidligere idag om Miljøpartiet De Grønnes harde oppgjør med norsk oppdrettsnæring. Utspillene faller på steingrunn.
– De Grønne kommer her med grunnløse påstander. Vi forventer egentlig at politiske parti ikke driver med slik skremselspropaganda – hverken i Norge eller i andre land. Alle må få lov å danne seg egne meninger om næringa, men politikere bør basere seg på fakta og ikke gå ut med grunnløse påstander, kommenterer fagsjef oppdrett i NSL, Kristin Sæther.
– Norsk laks er ikke helseskadelig! Dette er tilbakevist flere ganger av blant annet Mattilsynet, NIFES og VKM, påpeker hun.
– NIFES tar på oppdrag fra Mattilsynet i overkant av 11.000 årlige prøver for å sikre at produsentene følger regelverket i forhold til innhold av fremmedstoffer som PCB, dioksiner og tungmetaller. NIFES har utført slike undersøkelser i mer enn ti år, og verdiene er langt under fastsatte grenseverdier fra myndighetene.
– Rapporten fra Vitenskapskomiteen for mattrygghet fra 2006 er en vurdering av ernæringsmessige fordeler med å spise fisk og annen sjømat i forhold til risiko forbundet med inntak av forurensninger og andre uønskede stoffer som fisk og sjømat kan inneholde. VKM konkluderte med at ut fra en samlet vurdering så kan nordmenn generelt spise mer fisk. Mattilsynet har i år bedt om en ny vurdering, blant annet fordi det i dag er mindre miljøgifter i laksefôret og noe mindre omega-3, sier Sæther.
– Helsedirektoratet har presisert at unge kvinner og gravide over tid bør holde seg innenfor to måltider fet fisk per uke. Det generelle kostholdsrådet er imidlertid at vi bør spise mer fisk, i alle fall 2-3 måltider fisk per uke, hvorav halvparten bør være fet fisk.
– De Grønne påstår at lakseoppdrett i dag foregår under skandaløse forhold i overfylte merder og med utstrakt antibiotikabehandling. Fakta er imidlertid at oppdrettsfisk har god plass. Inne i en oppdrettsmerd er det bare 2,5 prosent fisk og 97,5 prosent vann. God plass er viktig for fiskens helse og trivsel.
– Og det brukes praktisk talt ikke antibiotika i lakseoppdrett lenger, rett og slett fordi fisken i all hovedsak er frisk gjennom livssyklusen. Det brukes mer medisiner på kjæledyr, i landbruket og på oss folk. Laksen er i dag vårt friskeste husdyr.
– Norske myndigheter er forpliktet til å følge det samme regelverket som benyttes i EU og til å gjennomføre kontroller med de beste tilgjengelige metodene. Kontrollarbeidet norske produsenter og myndigheter gjør blir også revidert av kunder og myndigheter i de over 100 landene vi eksporterer laks til. Vi ser det som en dårlig prioritering av offentlige penger å forlange enda mer kontroll, slik de grønne krever. Men vi har ingen ting imot å bli kontrollert. Vi har ingenting å skjule, understreker hun.