Grieg-kjøp speiler fremtidstro

512

Etter å ha lagt 634 millioner kroner på bordet, får Marine Harvest hånd om over en fjerdedel av verdens sjette største lakseoppdretter. Fremfor alt, viser Marine Harvest med oppkjøpet en klippefast tro på et stramt laksemarked i årene som kommer.

Det er få selskaper en får mer laks for pengene enn i bergenske Grieg Seafood. Målt etter parameteret EV/kg (Enterprise value per kilo laks – red. anm.) blir Grieg Seafood priset til 50 kroner. Til sammenligning handles Marine Harvest til en EV/kg på 73,7, ifølge Nordea Markets. Verdsettelsesmetoden, som ikke sier noe om driften eller inntjeningen i selskapet, tar utelukkende hensyn til hvor mye laks et selskap produserer – fordelt på børsverdi og netto rentebærende gjeld.

Grieg Seafood guider i år et slaktevolum på 60.000 tonn i 2013. I 2014 ventes produksjonsvolumet å øke til 67.000 tonn. Grieg Seafood sitter på ikke ubetydelig uutnyttet produksjonskapasitet, særlig i Canada og Storbritannia, og kan øke sin produksjon opp mot 75.000 tonn.

Kommentar: Aslak Berge
Kommentar: Aslak Berge

Grieg Seafood har i en årrekke slitt med høye produksjonskostnader. Ser en på lønnsomhet, enten via EBIT-margin eller inntjening per kilo laks, scorer Grieg lavt – over lang tid. Sånn sett er Grieg et «solsskinnselskap», et selskap som er avhengig av gode tider for å levere overskudd.

Ved å kjøpe et selskap som så lenge har vist såvidt svak drift, viser Marine Harvest fremfor alt en sterk tro på fremtiden. En tro på en stram tilbudsside med begrenset organisk vekst – og høye laksepriser.

Etter at Morpol ble integrert i Marine Harvest, guider Marine Harvest et slaktevolum på 405.000 tonn for 2014. Med et oppkjøp av Grieg Seafood kan Marine Harvest altså runde 472.000 tonn. Gitt at Marine Harvest får begge hendene på rattet i Grieg Seafood, vil selskapet totalt sett bli tre ganger større i slaktevolum enn verdens nest største oppdretter, Lerøy Seafood Group.