Greenfish fra Meløy skal drive autonome undervannstokt for Nord Universitet

Nyheter
0

Ekspanderer etter fem år med drone-utvikling.

Ifølge avtalen skal partene samarbeide om å bruke teknologibedriften Greenfish sine autonome sjøgående farkoster til datafangst i forbindelse med FoU-virksomhet som Nord Universitet utfører.

– For Greenfish som et ungt selskap er det kjempespennende å få muligheten til å jobbe med en ledende FoU-aktør som Nord Universitet. For oss blir dette en viktig test på om de produktene vi leverer kan skape verdi innen havforskning, sier Anders Tørud, daglig leder i Greenfish, i en pressemelding.

Fv; Mette Sørensen ved Nord Universitet, Anders Tørud i Greenfish og Vigdis Tverberg ved Nord Universitet.

Fem år med utvikling av drone
Det Meløy-baserte selskapet Greenfish ekspanderer etter fem år med drone-utvikling. Det er hentet inn drøyt fire millioner kroner i ny egenkapital, der halvparten kommer fra Innovasjon Norge. Det var Meløy-gründeren, Roald Jonassen, som etablerte selskapet i 2015, da som Linetech.

Fremover skal de jobbe med å få på plass ulike piloter med selskaper både innen fiskeri- og havbruksnæringen.

– Bemannede kartleggingstokt tokt med forskningsfartøy er svært kostnadskrevende. Selv i større prosjekter, begrenser det seg hvor mange dager med datafangst som er mulig å gjennomføre av rent kostnadsmessige årsaker, sier Vigdis Tverberg, faggruppeleder for økologi ved Nord Universitet.

Greenfish sin autonome farkost klar til bruk.

Kommer studenter til gode
– Ved bruk av ubemannede systemer som det Greenfish tilbyr som har mange av de samme sensorene som større fartøyer kan vi gjøre mer omfattende og ikke minst gjentagende kartlegginger over tid til en brøkdel av det et bemannet tokt koster. Vi ser også for oss at Bachelor og Master studenter skal få bruke denne typen ubemannede verktøy i sine oppgaver, sier Tverberg.